Seniorenconvent schiet vol verbazing bibliotheek te hulp

Seniorenconvent schiet vol verbazing Bibliotheek te hulp

BRONCKHORST - Begin juni kwam het Seniorenconvent Bronckhorst bijeen met vertegenwoordigers van de samenstellende bonden om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid van het voorgaande jaar (deels 2018, deels 2019). Op de agenda stond het financieel overzicht van 2018, alsook de begroting voor 2019. Bij de vaststelling van de agenda werd de mogelijkheid benut een extra punt toe te voegen: de onrust in de wereld van het bibliotheekwezen.

Financieel verslag en begroting werden min of meer als hamerstukken goedgekeurd en afgedaan, zodat de focus direct gericht kon worden op de problemen rond de bibliotheken. Besloten werd namens alle senioren in Bronckhorst de 'ernstige verontrusting' van het Seniorenconvent per brief kenbaar te maken aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bronckhorst. Kopieƫn van deze brief zijn ook gezonden naar de Bronckhorster Raad en naar mevrouw W. Broekhuijsen, directeur van Bibliotheek West Achterhoek.

Naast verontrusting ontkwam het Seniorenconvent ook niet aan aanzienlijke verbazing, refererende aan het volgende: "Nog zeer recent nodigde u alle enigszins betrokken organisaties uit om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van onze bibliotheken aan de hand van een ontwikkelingsmodel. Zelfs werd op uw initiatief een denktank in het leven geroepen om hierin onder leiding van de bibliotheekdirectie het voortouw te nemen. De waarde van een goede bibliotheek in de grote kernen werd in deze presentatie nadrukkelijk onderschreven."

Het Seniorenconvent sluit de brief af met de nadrukkelijke hoop op "een gezonde lokale bibliotheek met een passende financiƫle ondersteuning van de zijde van de gemeente Bronckhorst."

Als extraatje kwamen Diana Nijland en Sanne Beunk een boekje open doen over taak en functie van de Sociale Teams, die laagdrempelige gemeentelijke entree, een vitale functie binnen het Sociale Domein van de gemeente. De aanwezigen, oude en nieuwe conventleden en de afgevaardigden uit de samenstellende bonden, konden hun vragen kwijt en namen met belangstelling kennis van het levendige verhaal.

Wisseling van de wacht
Drie leden van het Convent hadden laten weten hun bijdrage aan het Seniorenconvent te willen stopzetten. Dat gold voor Hein Meurs (namens KBO Hengelo en interim voorzitter), Louis van het Bolscher (namens KBO Drempt, Hummelo en Keppel, tevens penningmeester) en Leo Rabelink (namens KBO Keijenborg). Het Convent prijst zich gelukkig dat voor alle drie een opvolger is gevonden. Hein Meurs wordt opgevolgd door mevrouw Ted Willems, Louis van het Bolscher ziet zich vervangen door Bert Pelgrom, die ook de centen zal beheren, en Leo Rabelink wenst Frans de Vrugt als zijn opvolger het beste toe.

Secretaris Herman Lensink bedankte het scheidende drietal voor hun inzet en het vele werk dat verricht is en bood hen als afscheidscadeautje ieder het vierde boek aan in de serie 'Hendrik Groen'.


Wim de Lange
PR-functionaris Seniorenconvent