Harald Wiltink en Anke van Ampting openen De Melktap Toldijk. Foto. PR
Harald Wiltink en Anke van Ampting openen De Melktap Toldijk. Foto. PR

Angelique Krüger opent De Melktap Toldijk

TOLDIJK - Op zondag 14 juli organiseert maatschap Wiltink van Ampting aan de Lamstraat 12A te Toldijk van 11.00 tot 16.00 uur een open dag, met om 12.00 uur de feestelijke opening van de nieuwe melktap door Angelique Krüger.

De reden dat Harald Wiltink en Anke van Ampting met deze melktap gestart zijn, is om de sector meer te promoten en omdat ze het leuk en belangrijk vinden om bezoekers over hun boerderij te vertellen. Er staat ook een informatiebord bij de melktap met wat zij allemaal doen op de boerderij.

Zondag de 14de juli is er ook een zomermarkt met diverse kraampjes vol leuke en lekkere dingen. Zo zijn er verschillende foodtrucks en staan er standhouders met handgemaakte producten uit de regio. De boerderij, waar de lekkere melk uit de melktap vandaan komt, is te bekijken. Op deze moderne boerderij is veel aan het comfort van de koeien gedacht en is deze energieneutraal door middel van zonnepanelen. Verder doen ze nog veel aan biodiversiteit door het inzaaien van akkerranden met verschillende soorten kruiden. Om 14.00 uur wordt er gemolken, dan kunnen belangstellenden met eigen ogen zien welke weg de melk aflegt van koe naar melktap. Voor de kinderen is er een zandbak, een springkussen en een minikraan waarop de kleine deelnemers hun kunsten mogen laten zien.

De toegang is gratis, maar parkeren van de auto kost 2 euro, wat ten goede komt aan de Oranjevereniging van Toldijk. Meer informatie is te vinden op facebook.


Facebook.com De Melktap Toldijk


Bronckhorster Bedrijventerreinen beloond met Keurmerk Veilig Ondernemen

DEN HAAG/BRONCKHORST - Bedrijventerreinen Dambroek, Hengelo Gld., Steenderdiek, het Werkveld en Zelhem in de gemeente Bronckhorst hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken opnieuw behaald. Het Keurmerk KVO-B is een waardering voor bedrijventerreinen waar wordt samengewerkt om de veiligheid te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en eventueel andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met een groter gevoel van veiligheid en minder schade als resultaat. Daar profiteert iedereen van. MKB-Nederland begeleidt dit proces.

Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan 'het ondernemen' behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen. In het KVO-B maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken, over bijvoorbeeld het organiseren van bijeenkomsten voor en door ondernemers over 'schoon, heel en veilig', beter georganiseerd toezicht door politie en beveiliging, het beter verlichten van panden, het plaatsen van camera's en dergelijke en investeringen in de openbare ruimte, zoals groenvoorziening, straatverlichting, enzovoorts.

De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd. Het KVO-B heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar ook is er vaak een structurele verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen te zien. In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze: met alle partijen aan tafel om een veilig bedrijventerrein te realiseren. De KVO-methode wordt gezien als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg.

MKB-Nederland begeleidt de bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B. Terreinen die alle stappen hebben doorlopen, krijgen aan het eind als waardering het Keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt opnieuw een evaluatie en hercertificering. Inmiddels hebben al meer dan 800 bedrijventerreinen in Nederland een Keurmerk behaald.


Duiven vliegen vanuit Barcelona, Cahors en Tongeren

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 6 juli stonden vluchten vanuit Barcelona, Cahors en Tongeren op het programma.

PV De Koerier uit Zelhem
Van tien leden werden 142 oude duiven gelost in Tongeren, een afstand van 146 kilometer. Uitslag: Henk Wassink 1-2-6-7, Wilma Meijerman 3-4-5, Martie Burghout 8, Wim Wisselink 9, Sander Gemmink 10. Vier leden brachten 39 jonge duiven in voor de vlucht vanaf Tongeren, 146 kilometer. Uitslag: Gerard Dijcker 1-2-4-5-7-8-9, Martie Burghout 3, Rutger van Lier 6, Mark Borkus 10.

PV Vorden
Dit weekend meerdere vluchten voor de PV Vorden. De tweede jonge duivenvlucht vanuit Tongeren, 150 kilometer. Winnaar Paul Hendriksen 1-2-4-5-6-8-9-10, F. T. Hummelink 3-7.
De oude duiven vlogen ook vanuit Tongeren. Uitslag: Ashley Eykelkamp 1-4-5-10-11-19-20, Ria Luesink 2-6-8-14, Marc Tiemessen 3-16-17, R. A. A. Hoff 7-9-13, Ronny de Beus 12, J. Meijer en Zoon 15, D. J. Gotink 18. De eendaagse fondvlucht van 675 kilometer werd ook gewonnen door Ashley Eykelkamp 1-4-5-6-7, Marc Tiemessen 2-3-8-9. Tot slot een marathonvlucht vanuit Cahors 980 kilometer. Drie specialisten deden hieraan mee. Winnaar hier was Martijn Schuerink 1-2-3, J. Meijer en Zoon 4.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven van PV Steeds Sneller vlogen ditmaal twee wedstrijden vanuit Tongeren. Vanwege de warmte van de afgelopen weken hebben de duiven minder ver hoeven vliegen, het zogenaamde hitteprotocol, vandaar dat nu weer opgebouwd kan worden naar grotere vluchten.
Vanuit Tongeren, opgesplitst in een wedstrijd voor oudere duiven en een wedstrijd voor jonge duiven. Gemiddelde afstand tot de hokken rond de 148 kilometer. Uitslag Oud (10 deelnemers, 84 duiven): R. Koers: 1-2-3-4-5-6-12-13-14-16-17-19, J. Teunissen 7-8-18, G. Haverkamp 9, A.H.J. Peters 10-20-21, Comb. Borneman 11, L. te Stroet 15. Uitslag Jong (7 deelnemers, 42 duiven): R. Koers 1-2-3-5-6-7-8-11, E. Koers 4-10, Pieter Buren 9. Daarnaast werd er de grote Nationale vlucht vanuit Barcelona gevlogen, waarbij de crack op dat gebied, A.H.J. Peters weer eens een vroege duif pakte. De NL15-1451243 werd om 22:44:44 geklokt op de hokken van Fondmeester Peters. Weer eens een grandioos resultaat.