Zomerconcert van Harmonie Vorden

VORDEN - De ruim vijftig leden van Harmonie Vorden hebben de afgelopen tijd druk gerepeteerd en zijn helemaal klaar voor het afwisselende en luchtige programma van het openlucht zomerconcert, waarmee het seizoen wordt afgesloten. Dit concert op het Marktplein in Vorden is op zondagmiddag 14 juli.

Het afgelopen jaar was muzikaal weer succesvol met het Maestro-concert in de sporthal, het kerstconcert in de Dorpskerk, de sinterklaasintocht bij Kasteel Vorden, de Avondvierdaagse en de buurtfeesten. En voorafgaand aan de zomervakantie treedt het harmonieorkest onder leiding van Nikki Kleijsen nog één keer op.

Waar dit slotconcert voorheen op donderdagavond werd gehouden, is nu volgens voorzitter Erwin Sportel bewust gekozen voor de zondagmiddag om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De concertcommissie heeft een programma samengesteld waarbij er voor iedereen wel wat te genieten valt. Het publiek zal in ieder geval een heel ander repertoire horen dan men gewend is van de straatoptredens.

De orkestleden hebben er veel zin in om te laten zien dat exact 150 jaar nadat in Vorden de eerste harmonieklanken klonken, muziek maken nog steeds heel goed in de huidige tijd past. En om er voor te zorgen dat de aankomende 150 jaar nog steeds muziek klinkt in Vorden organiseert de Harmonie een Instrumententuin die voor en na het concert bezocht kan worden.

Allerlei instrumenten kunnen daar worden uitgeprobeerd en de jongeren van het jeugdorkest kunnen er alles over vertellen en zelfs laten horen. Bij elk getest instrument wordt een stempel gegeven en IJssalon Lekker! geeft bij vijf stempels een gratis ijsje weg.

Het concert begint op zondag 14 juli om 14.30 uur. Bij slecht weer gaat het concert gewoon door, maar wordt uitgeweken naar het Kulturhus.


Vierde wedstrijd jeugd De Snoekbaars

VORDEN - Op dinsdag 2 juli heeft de jeugd van HSV De Snoekbaars haar vijfde jeugdwedstrijd gevist. Ditmaal waren er tien deelnemers aanwezig en dat is een mooie opkomst.

Het was prima visweer. Beter dan bij de vierde wedstrijd die vanwege het weer moest worden afgelast. Deze wedstrijd werd gehouden in de Oude Berkel in Borculo. De vangsten waren wisselend en helaas kon één deelnemer geen vis aanbieden.

Totaal vingen de tien deelnemers vijftig vissen met een totaal gewicht van 6,285 kilo. Er werd gevist in twee categorieën, 6 t/m 11 en 12 t/m 16. Daarin kunnen punten worden verdiend voor aantal en gewicht. Bij een gelijk aantal punten gaat gewicht voor aantallen.

Uitslag
De uitslag is als volgt: 6 t/m 11 jaar: 1. Sophie van Zeeburg 850 gram en 11 stuks 300 pnt; 2. Noah Bolink 850 gram en 7 stuks 298 pnt; 3. Stan Dekkers 845 gram en 10 stuks 296 pnt; 4. Jemer van Zeeburg 620 gram en 4 stuks 288 pnt; 5. Dennis Kettelerij 515 gram en 2 stuks 284 pnt.
12 t/m 16 jaar: 1. Sven Plant 770 gram en 6 stuks 300 pnt; 2. Joas Woestenenk 630 gram en 5 stuks 296 pnt; 3. Dylan Mulder 605 gram en 1 stuks 290 pnt; 4. Sem Giezen 600 gram en 4 stuks 290 pnt.

De volgende en laatste wedstrijd van het seizoen is op dinsdag 9 juli.


Op bezoek bij een imker

LOCHEM - Op zondag 14 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven?
Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

NBV Lochem heeft de Landelijke Open Imkerijdag op Landgoed Verwolde, bij de Moestuin, Landgoedwinkel en Theetuin. Jonker Emilelaan 5 in Laren.

Meer informatie is te vinden op de website. Daar is ook het volledige overzicht van alle deelnemende imkers en openingstijden te vinden.


www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag