Martin van den Burg (vooraan) en Gerard Greven: “Er is opnieuw een stap voorwaarts gemaakt in de sterkte van het deelnemersveld”. Foto: Eric Klop
Martin van den Burg (vooraan) en Gerard Greven: “Er is opnieuw een stap voorwaarts gemaakt in de sterkte van het deelnemersveld”. Foto: Eric Klop Foto:

Toppers in de dop tonen talent

FC Zutphen houdt voor vierde keer internationaal JO12 Toernooi

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Sportpark 't Meijerink staat van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus in het teken van jeugdig voetbaltalent. FC Zutphen is dan voor de vierde keer gastheer van het 'Salland Electronics Under 13 Tournament'. Voetballers onder de 13 jaar van een tiental verenigingen uit heel Europa binden met elkaar de strijd aan en proberen zich in de kijker te spelen.

Martin van den Burg en Gerard Greven maken respectievelijk als voorzitter en directeur deel uit van de toernooicommissie. Directeur? "Zo word je in het buitenland sneller geaccepteerd om teams uit te nodigen", verklaart Greven de chique functiebenaming. Met succes, zo blijkt. Het deelnemersveld liegt er niet om. Te gast zijn jeugdselecties van, in alfabetische volgorde, Anderlecht, Arsenal, AZ, Bayer 04 Leverkusen, Feyenoord, KRC Genk, PSV en Vitesse. FC Zutphen sluit vooralsnog de rij. Met de tiende deelnemer zijn de onderhandelingen nagenoeg afgerond. "Een internationale club die heeft toegezegd voor het eerst mee te doen, maar hier eerst nog een kijkje komt nemen voordat de overeenkomst definitief wordt bekrachtigd", is het enige wat de toernooidirecteur kwijt wil. "Ze willen met eigen ogen zien wat hen in Zutphen te wachten staat."

"We hebben opnieuw een stap voorwaarts gemaakt in de sterkte van de toernooibezetting", geeft Martin van den Burg aan. "Zo is de nationale top vrijwel compleet vertegenwoordigd. AZ is onder 13 Nederlands kampioen. Met een selectie die vorig jaar in de leeftijdsklasse onder 12 ook al de titel veroverde. Met de doorstroming zit het bij de Alkmaarders altijd wel snor." Maar Ajax, volgens velen eveneens een zekerheidje als het om talentrijke kwaliteit gaat, ontbreekt. "Zij kiezen bij deze leeftijd niet voor toernooien", verklaart Gerard Greven. "Vinden dat naar verluidt een te zware belasting voor hun jongens." In de uitnodiging richting buitenlandse clubs is onder meer gekeken of er attractief voetbal op de mat wordt gelegd. "Bijvoorbeeld Genk en zeker ook Anderlecht, dat hier vorig jaar achter AZ tweede werd, staan daar traditiegetrouw borg voor", weet toernooivoorzitter Van den Burg.

Uitstraling
Het JO13-toernooi van FC Zutphen beleefde in 2016 zijn primeur. "De vereniging zat net een jaar op de nieuwe accommodatie en wilde daarmee nog meer uitstraling bewerkstelligen", licht Van den Burg toe. "Goed voor het imago. Van alle kanten waren de reacties positief, ook vanuit FC Zutphen zelf." "Maar de organisatie is wel een pens werk", beaamt Greven. "Het publiek hoeft dat niet te weten. Dat moet gewoon genieten. Van voetbal, een hapje en een drankje. Gezelligheid is troef." De entreeprijs vormt geen beletsel. Voor de twee wedstrijden op vrijdagavond betalen toeschouwers 2,50 euro en op zaterdag en zondag steeds het dubbele. Een passe-partout voor die twee dagen kost 8 euro en wie het hele toernooi wil bijwonen is een tientje kwijt. Leden van FC Zutphen krijgen trouwens korting en jeugd tot 16 jaar, wel of niet lid, hoeft zelfs helemaal niets te betalen.
"Om dit toernooi qua begroting sluitend te krijgen, zijn we onze sponsoren dan ook zeer dankbaar", zeggen de organisatoren. "Een aantal selecties neemt zijn intrek in het Fletcher, hier op De Stoven. Dat komt voor onze rekening, want wij zijn immers gastheer. Het hotel is gedurende het hele toernooi van ons." Toch zijn er ook teams die ervoor gekozen hebben om bij gastgezinnen te logeren. Die clubs vinden het belangrijk dat hun voetballertjes bovendien sociale vaardigheden onder de knie krijgen en wat van onze cultuur en achtergrond kunnen snuiven. Geweldig dat die gezinnen daartoe de gelegenheid bieden. Overigens is het natuurlijk leuk dat zij over twintig jaar misschien kunnen zeggen dat die honderdvoudig international ooit bij hun thuis geslapen heeft…!"

Scouts
Dat er drie dagen lang toptalent bij FC Zutphen in de wei komt, is klip en klaar. De toernooiorganisatoren verwachten dan ook misschien wel zo'n twintig scouts langs de lijn. "Sommigen melden zich aan, sommigen niet. Maar je pikt ze er zo tussenuit." Net als de scouts dat met de voetballertjes doen. Maar of die gastjes het ook daadwerkelijk gaan redden? Het is nog te kort dag om te constateren wat de eerste drie edities van het 'Salland Electronics Under 13 Tournament' hebben opgeleverd. Als Gerard Greven echter terugkijkt op zijn jarenlange bemoeienis met het soortgelijke maar inmiddels gesneefde Wim Kuijpertoernooi in Vorden, dan weet hij dat een echte doorbraak vaker niet dan wel aan de orde is. Royston Drenthe is de eerste 'doorbreker' die hem te binnen schiet, hoewel deze bijna twintig jaar geleden onmogelijk af te stoppen Feyenoordpupil uiteindelijk toch meer faam verwierf met zijn extravagante levensstijl dan met zijn kwaliteiten op het veld.

'Om dit toernooi qua begroting sluitend te krijgen, zijn we onze sponsoren zeer dankbaar'

Maximaal 12-jarig toptalent dus. Met de mogelijkheid om één speler op te stellen die al 13 is. Wanneer die een kop kleiner is bijvoorbeeld, zoals in de selectie van Anderlecht het geval schijnt te zijn. Tegen al dat voetbalgeweld uit binnen- en buitenland moet ook het bescheiden FC Zutphen het opnemen. Krijgen we dan toestanden zoals bij het duel tussen de Verenigde Staten en Thailand tijdens het WK voor vrouwen? "Nee", benadrukken Martin van den Burg en Gerard Greven. "Namens FC Zutphen doet de JO14-selectie mee. Een jaar ouder speelt bij de jeugd echt een slok op een borrel. Bovendien mogen op hun beurt ook de gastheren weer dispensatiespelers binnen de lijnen brengen. Die dus reeds de leeftijd van 14 hebben bereikt. Want het moet voor onze jongens natuurlijk eveneens leuk blijven…"