Ruud van Empel World 23 2006 Cibachrome print met plexiglas op dibond 84 x 59 cm ING Collectie
Ruud van Empel World 23 2006 Cibachrome print met plexiglas op dibond 84 x 59 cm ING Collectie Foto:

Kunstwerken balanceren op grens
tussen werkelijkheid en verbeelding

ZUTPHEN - Zondag 7 juli opent een unieke hedendaagse fotografietentoonstelling, in samenwerking met ING kunstcollectie, in Museum Henriette Polak. Tot en met 22 september is daar de tentoonstelling 'Paradise Lost' te zien. De tentoonstelling toont foto's van overweldigende schoonheid met een diepere laag die deze esthetiek versterkt of in twijfel trekt.

De kunstwerken balanceren op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Door het tonen of juist achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze eigen kijk op de wereld. Die controverse, het gegeven dat kunst alternatieve vragen oproept en aanzet tot reflectie, is wat de ING met haar collectie beoogt en wat Paradise Lost weerspiegelt.

Met kunstwerken van kunstenaars als Erwin Olaf, Woody van Amen, Rosemary Laing, Ruud van Empel, Wout Berger en Melanie Bonajo. Naast paradijselijke beelden, bevat de tentoonstelling ook verschillende werken van onder andere Erwin Olaf, Bownik, Elspeth Diederix, Carina Hesper en Holger Niehaus die refereren aan klassieke stillevens.

Tentoonstellingen Fotozomer Zutphen
Gelijktijdig met Paradise Lost is in het Stedelijk Museum Zutphen de fotografietentoonstelling Picture this! Schrijven met Licht te zien, met historische foto's uit de collectie van het museum. Beide tentoonstellingen worden gehouden in het kader van Fotozomer Zutphen en zijn tegelijkertijd te zien met World Press Photo Zutphen.

ING kunstcollectie
Sinds 1974 verzamelt ING kunst wat geresulteerd heeft in één van de grootste bedrijfscollecties van Nederland. Speciaal voor Paradise Lost verruilen de kunstwerken hun vertrouwde plek in kantoren in binnen- en buitenland voor een plek in Museum Henriette Polak. Elk op een eigen manier tonen de foto's ons de schoonheid en breekbaarheid van de wereld om ons heen.