Wout Meppelink op een Batavus Whippet. Foto: Target Press
Wout Meppelink op een Batavus Whippet. Foto: Target Press

Eerste lustrum Brommers kieken in de Karke

STEENDEREN - In de Remigiuskerk aan de Dorpsstraat 20 in Steenderen zal op 10 en 11 augustus voor het vijfde jaar op rij een bromfietstentoonstelling zijn ingericht. Dit eerste lustrum zal in het teken staan van 'De Sportbrommer'. De tentoonstelling wordt zaterdag om 10.00 uur door Wout Meppelink, hoofdredacteur van 'Bromfiets', geopend. Zondag is de deur vanaf 11.00 uur open.

Wat wordt onder 'Sportbrommer' verstaan? Te pas en te onpas zijn toevoegingen als sport, supersport, grand sport enzovoorts door de vele bromfietsmerken gebruikt. Of dit al dan niet ten onrechte is of soms zelfs volledig misplaatst… De toeschouwer mag dit zelf gaan beoordelen. Voor de liefhebber is het smullen: veel fraaie Italianen, Nederlandse 'eendagsvliegen' en bromfietsen die vanuit historisch perspectief zeer bijzonder genoemd mogen worden.

SOGK
De Remigiuskerk in Steenderen is 5 jaar geleden overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Deze stichting zet zich al 45 jaar in voor het behoud van monumentale oude kerken. Een plaatselijke commissie zorgt voor de exploitatie, het dagelijks onderhoud, en regelt goed gebruik en verhuur. Deze commissie in Steenderen heeft de tentoonstelling opgezet en hoopt dat vele klassieke bromfiets-, auto- en motorliefhebbers de weg naar de prachtige Steenderense kerk als tijdelijke klassiekers- ontmoetingsplek zullen weten te vinden.

Opening
Op 10 augustus om 10.00 uur zal de heer Wout Meppelink de tentoonstelling openen. Hij geniet landelijke bekendheid in de motor- en bromfietswereld als fotograaf, tekstschrijver en hoofdredacteur van het tweemaandelijkse magazine 'Bromfiets', het oudste bromfietsblad ter wereld.

Toerrit voor klassiekers
Eigenaren van een klassieke bromfiets kunnen zich zaterdag 10 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur inschrijven voor een toerrit door de Achterhoek. Inschrijving voor de (individuele) toerrit, inclusief entree voor de tentoonstelling, herinneringsvaantje en een tussenstop met lunch kost 8 euro.

Toertocht klassieke bromfiets, auto of motorfiets
Op zondag kan door iedereen met een klassieke bromfiets, auto of motorfiets op eigen gelegenheid de toertocht worden verreden. Dan zijn alleen entreekosten verschuldigd. Men ontvangt geen herinneringsvaantje en er is geen geplande tussenstop. De rit door de Achterhoek heeft een lengte van 100 kilometer en is opgezet door de landelijke Zündapp Veteranenclub.

Het schone rijden
Ook eigenaren van klassiekers kunnen nog beter en bewuster omgaan met hun prachtige hobby. Vandaar dat er tijdens de tentoonstelling informatie wordt gegeven door future2green over manieren om zuiniger te rijden met bovendien een veel schonere verbranding (geen rookgordijnen!). De uitstoot van broeikasgassen en fijnstof van bijvoorbeeld 2-takt motoren kan aanzienlijk gereduceerd worden.

Openingstijden
De tentoonstelling is zaterdag 10 augustus van 10.00 tot 17.00 uur geopend en op zondag 11 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief een keer koffie of thee. Kinderen onder 1 meter gratis.