Met een beetje geluk kun je Jan Schouten (r) en Ocram Roepie live beleven in de Breinwasserette. Foto: Meike Wesselink
Met een beetje geluk kun je Jan Schouten (r) en Ocram Roepie live beleven in de Breinwasserette. Foto: Meike Wesselink Foto:

Breinwasserette nieuwe attractie dwaaltuin Vorden

VORDEN - Even de lekker weg kwijtraken? Dat kan in dwaaltuin het Heelal aan de Almenseweg 63 in Vorden. Zoek je weg in één van de drie labyrinten die verscholen liggen in de tuin en laat je onderweg verrassen door de maffe, mooie, magische, metaforische kunstwerken en gedichten. Nog steeds niet van de wijs? Dan praat vriendelijke gastheer Jan Schouten je met plezier van je padje. Geschikt voor het hele gezin.

Door Meike Wesselink

"Kinderen storen zich niet aan mijn gewauwel", merkt Schouten droogjes op na een zeer uitgebreide verhandeling over de stemtoon op 432 herz. "Kinderen weten alles al, die hoef je niets te leren. Voed jezelf op en laat je kinderen met rust."
De driedimensionale kunstwerken en de gedichten die Schouten zelf of samen met kunstenaars uit de regio vervaardigde, hebben wel degelijk een diepere betekenis maar zijn ook leuk en luchtig voor kinderen om te ontdekken.

Schouten die deels in Rotterdam, deels aan de Almenseweg woont, heeft met de hulp van vrienden en familie de tuin weer opgeknapt voor een nieuw dwaalseizoen. De labyrinten zijn opgepoetst en aangeharkt, de overhangende takken in de doolhof weggesnoeid. De gedichten pronken in hun lijstjes en de vertrouwde contouren van de dwaaltuin zijn weer zichtbaar. Maar ook nieuwe elementen zijn toegevoegd.

Zo openbaart zich daar opeens de Breinwasserette. Vernoemd naar de gelijknamige band waarvan Schouten frontman is. Gitarist Ocram Roepie en toetsenist en dichter Schouten laten een voorproefje horen van hun zeer dansbare, prettig gestoorde muziek. Congaspeler Wijnand Schouten schuift op een ander moment weer aan. De instrumenten zijn gestemd op een lagere frequentie dan de 440 herz waarop doorgaans de A is gestemd; op 432 herz, de frequentie die ook wel de klank van het universum wordt genoemd. Het is een natuurlijke frequentie die prettig en harmonieus aanvoelt en als het ware meteen bij je hart binnenkomt. Verschillende theoretici zijn ervan overtuigd dat als muziek via de radio op 432 herz binnenkomt, de wereld een stuk harmonieuzer zou zijn.

'Als je de weg wilt vinden, dan moet je hem eerst flink kwijtraken'

In de dwaaltuin kun je het simpelweg ervaren door je hoofd in een van de ismachines (vrij naar wasmachine) te steken en te luisteren naar opnames van de Breinwasserette. En met een beetje geluk kun je de band live ervaren. Alles is namelijk in beweging in de dwaaltuin en alles is er steeds een beetje anders.

Schouten die naast zijn werk in de dwaaltuin, dak- en thuislozen ondersteunt in het westen van het land, kent de keerzijde van het leven maar al te goed. "Er is niet veel voor nodig om aan die andere kant te geraken. Zelf was ik daar ook." Het heeft Schouten in ieder geval een andere kijk op het leven gegeven. Dat inzicht wil hij delen, maar niet opdringen. Dan kan met een stevige, inhoudelijke discussie, maar zonder woorden gaat het ook. Gewoon door te durven dwalen, door de rondingen van het labyrint te lopen, een oeroud patroon dat 4000 jaar geleden al werd gelopen. Ook over het vrouwelijke, ronde labyrint kun je met Jan Schouten aan de praat raken. Of over de hoekige, mannelijke doolhof. "Mijn verhaal kan ik op tien verschillende niveau's vertellen, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je de weg wilt vinden, dan moet je hem eerst flink kwijtraken."

Dwaaltuin het Heelal is tot en met 18 augustus dagelijks geopend tussen 11.11 uur en 18.18 uur. "Bijzonder bizar geschikt voor volwassen kinderen en kinderlijke volwassenen." Bezoek voor meer informatie Dwaaltuin het Heelal op Facebook.

Met een beetje geluk kun je Jan Schouten (r) en Ocram Roepie live beleven in de Breinwasserette. Foto: Meike Wesselink