De jonge deelnemers van ZomerOndernemer te gast bij Ronald Treijtel (rechts) van Flox Ondernemershuis. Foto: Miriam Szalata
De jonge deelnemers van ZomerOndernemer te gast bij Ronald Treijtel (rechts) van Flox Ondernemershuis. Foto: Miriam Szalata Foto:

Jongeren zes weken aan de slag bij
ZomerOndernemer

ACHTERHOEK - Terwijl Nederland vorige week in de ban raakte van de hitte, begonnen Achterhoekse jongeren aan een nieuwe uitdaging. Ze doen mee aan de ZomerOndernemer Achterhoek en leren in zes weken tijd wat er erbij komt kijken als je een eigen bedrijf begint.

Door Miriam Szalata

Met een driedaagse training is de groep woensdag van start gegaan. De eerste dag staat in het teken van elkaar ontmoeten. Daags erna is het ondernemerschap aan de beurt en op de derde dag zoomen ze in op hun (toekomstige) eigen bedrijf en leveren ze een ondernemingsplan af.

Samuel Velthoen uit Ruurlo is pas zestien jaar, maar heeft al een heel duidelijk idee wat hij wil. En dat pitcht hij op de tweede dag van de training bij Flox Ondernemershuis in Doetinchem. De jongeren hebben er een netwerkbijeenkomst met doorgewinterde ondernemers die klaar staan als buddy's voor de aankomende starters.
"Ik wil een cateringbedrijf beginnen'', vertelt Samuel in de groep in een dertig seconde durende pitch. "Met dat cateringbedrijf richt ik mij op drie categorieën: het champagneontbijt, de high tea en picknick.''
Hoe hij op dat idee gekomen is? "Koken is echt mijn passie'', vertelt hij even later. "Ik ben er drie jaar geleden thuis mee begonnen.'' Samuel vond het zo leuk dat hij een baantje bij een horecabedrijf zocht. "Ik werk als oproepkracht bij de Oranjerie in Ruurlo, waar ik verschillende klusjes doe. Ik heb een tweede baan als kantinekok bij Autimaat in Doetinchem, ook op oproepbasis.''
Hij is vastbesloten om op den duur met een cateringbedrijf te starten. Hij wil het liefst zo snel mogelijk beginnen. "Het plan zit nu nog in de beginfase'', zegt hij. "De website is wel al aardig uitgewerkt. Hier bij ZomerOndernemer verwacht ik van alles te kunnen leren, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en administratie. Na de zomer begin ik ook met een horecaopleiding om nog verder te kunnen verdiepen.''

Bijlessen
Christine Hermsen is ook een meid die precies weet wat ze wil, zo blijkt uit haar pitch. Sterker nog: ze is al een heel eind op weg met de voorbereidingen van haar bedrijf Bijles in de Achterhoek. "Op 9 augustus ga ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel.''
De studente van Saxion helpt jongeren op de mavo, havo en het vwo die moeite hebben met de lesstof. Ook examenleerlingen die vastlopen in hun profielwerkstuk kunnen op haar hulp rekenen.
Christine rekent de regio Zutphen-Winterswijk-Doetinchem tot haar werkgebied. De website bijlesindeachterhoek.nl waarop scholieren zich kunnen aanmelden is al klaar. Om de start van haar eigen bedrijf goed te laten zijn, wil ze echt alles uit haar deelname aan ZomerOndernemer halen. "Netwerken, samenwerken, de input van de coaches, het is interessant. Ik heb ook veel geleerd over de boekhouding. Alles bij elkaar maakt dat ik straks mijn bedrijf net wat beter kan neerzetten'', zo verwacht ze.
Christine kan als bijlescoach jongeren wat extra's bieden. Ze kan zich goed verplaatsen in jongeren die niet goed uit de voeten kunnen in een drukke omgeving. "Om de jongeren te helpen, geef ik de bijlessen bij hen thuis, dus een rustige en vertrouwde omgeving. Structuur en planning zijn ook belangrijk. Ik hou zelf ook van orde en duidelijkheid. Uit eigen ervaring weet ik dat het op school daaraan kan ontbreken en het er chaotisch kan zijn.''

Presentatie
De Achterhoekse jongeren nemen in de komende weken een kijkje in de keuken van vier verschillende Achterhoekse bedrijven. Ondertussen werken ze verder aan hun eigen plannen. Eind augustus is de finale waar de jongeren hun bedrijf presenteren. Ze krijgen punten en wie de meeste punten heeft, mag zich ZomerOndernemer Achterhoek 2019 noemen.

Deelname aan ZomerOndernemer is voor de jongeren helemaal gratis. Sterker nog: ze krijgen een bijdrage in de vorm van vouchers. Zo had Ronald Treijtel van Flox Ondernemershuis donderdag alvast een verrassing voor ze. Hij bood de jongeren een dagdeel per week een werkplek aan, waar ze tot 1 oktober gratis gebruik van kunnen maken.


Ondanks gesneuveld warmterecord gaat viering in Warnsveld wel door

LANDELIJK/WARNSVELD - Woensdagmiddag 24 juli 2019 is op vliegbasis Gilze-Rijen (Noord-Brabant) de hoogste temperatuur bereikt die in Nederland ooit werd gemeten. Het KNMI mat daar even voor 15.00 uur 38,8 graden Celsius. De temperatuur steeg niet veel later door naar 39,2 graden. In Ell in Limburg is ook 39,2 graden gemeten. Inmiddels is het record zelfs 40,7 graden. Dit deed het 75-jarig bestaande warmterecord gemeten in Warnsveld sneuvelen.

Het vorige nationale hitterecord dateert van 75 jaar geleden. Op 23 augustus 1944 noteerde huisarts, sterrenkundige én kunstenaar J.B. Thate, als officieel waarnemer van het KNMI, op het weerstation in zijn achtertuin in Warnsveld een temperatuur van 38,6 graden Celsius. Dit warmterecord heeft maar liefst 75 jaar stand gehouden, terwijl het op woensdag 24 juli gemeten record, een dag later alweer verbroken werd. Het warmterecord van Nederland staat nu op 40,7 graden en werd donderdag 25 juli gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt was het donderdag de warmste dag ooit met 37,5 graden.

Jubileumviering
Hoewel het warmterecord verbroken is, gaan de festiviteiten rondom het 75 jaar standhouden in Warnsveld toch door. Voor deze jubileumviering is een programma samengesteld met een belevingsmarkt waarbij ook aandacht gegeven wordt aan actuele zaken als klimaatbeheersing en duurzaamheid.

Om 15.30 uur is de onthulling van een plaquette voor het huis, Rijksstraatweg 71 door Monica Thate en een gedicht, geschreven voor deze herdenking, door de stadsdichteres van Zutphen. Daarna volgt een gezamenlijke wandeling naar de Martinuskerk waar in een expositie wordt getoond hoe het voormalige record werd gemeten. Ook zijn er schilderstukken van dokter Thate te zien. Vanaf 16.00 uur zijn op het kerkplein kinderspelen, muziek en is er een streekmarkt, waarbij een drankje en hapje wordt aangeboden. Om 17.30 uur houdt Marco Visscher, journalist van onder andere de dagbladen Trouw en De Volkskrant, in de Martinuskerk een klimaatlezing, omlijst met pianomuziek. In november 2018 verscheen zijn boek 'De energietransitie: Naar een fossielvrije toekomst, maar hoe?'. Met dit boek probeert Marco Visscher helderheid te scheppen in een verhit debat vol vooringenomenheid, onjuiste argumentatie en preken voor eigen parochie.

Om 18.30 is er een afsluiting met een verrassing. Iedereen is van harte welkom. Wel graag aanmelden (in verband met de catering) met vermelding van het aantal personen bij Klaas Jellema via k.jellema85@outlook.com of 06 - 203 997 00.