Foto: H. Dijkman
Foto: H. Dijkman Foto:

Buurt-AED aan Kapelweg

VORDEN - Een twintigtal gezinnen uit de Kapelweg en Mossel bij Vorden hebben er met de Wildenborchse Kapel voor gezorgd dat de buurt beschikt over een AED. Deze hangt aan de buitenzijde van de woning aan de Kapelweg 10 A.

Het was in de buurt al een aantal keren ter sprake gekomen, maar het was de familie Dijkman van de Kapelweg 10A die de medebewoners van de Kapelweg en een deel van het Mossel via flyers prikkelde om in actie te komen. Binnen een maand was zowel het financiƫle gedeelte als de aanschaf van een AED door de twintig gezinnen geregeld, via de Hartstichting. Installatiebedrijf Wentink uit Vorden stelde geheel gratis de materialen en mankracht ter beschikking om de AED aan te sluiten.
De AED hangt aan de buitenzijde van de woning van de initiatiefnemers, Henk en Irene Dijkman. De AED-buitenkast is voorzien van een slot met pincode (bekend bij het landelijk oproepsysteem). Op het moment dat een burgerhulpverlener wordt opgeroepen krijgt hij deze pincode door.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een compact en een eenvoudig te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang probeert te brengen. Bij een verstoord hartritme (in de volksmond hartstilstand) staat het hart niet helemaal stil. Dit lijkt alleen zo. De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken(pompen). Dit heet ventrikel fibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Oproepsystreem
De AED is aangemeld bij het oproepsysteem van burgerhulpverleners HartslagNu (aanmelden via hun site of download de app HartslagNu als je zelf burgerhulpverlener wil zijn) zodat deze dag en nacht beschikbaar is voor iedereen die op dat moment in de buurt aanwezig is. Zodra iemand 112 belt bij een hartstilstand in de buurt, worden er burgerhulpverleners opgeroepen die de AED kunnen halen. Dit kunnen ook mensen zijn die toevallig in deze buurt rondfietsen en zich voor heel Nederland beschikbaar hebben gesteld.
Na de zomer (september/oktober) wordt er een AED-cursus georganiseerd voor de mensen van Kapelweg/Mossel die daar interesse in hebben. Deze wordt gegeven door Stichting Reanimatie en AED training Gelre (een stukje theorie, basis reanimeren en werken met een AED). Zij krijgen na die avond ook een diploma. De kosten zijn wel voor eigen rekening (37,50 euro) maar worden door veel zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed. De cursus wordt gegeven in de Kapel.