Planet Jump Rope was een van de vijf straattheater acts die de Commissie Vordense Zomerfeesten zaterdagmiddag had geprogrammeerd. Foto: Jan Hendriksen.
Planet Jump Rope was een van de vijf straattheater acts die de Commissie Vordense Zomerfeesten zaterdagmiddag had geprogrammeerd. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Belgische touwtjesspringers maken grote indruk op publiek

Standwerkers: 'Het is geven en nemen'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – In 2010 waren ze ook in Vorden te zien toen destijds de Achterhoek Spektakel Toer nog jaarlijks door de Achterhoek trok: Planet Jump Rope. Absolute wereldtoppers op het gebied van 'touwtje springen'. Het was dan ook jammer dat de vier Belgische mannen zaterdagmiddag drie maal voor een veel te klein publiek in het centrum van Vorden met hun wereldact optraden.

Planet Jump Rope was een van de vijf straattheater acts die de Commissie Vordense Zomerfeesten zaterdagmiddag had geprogrammeerd. Planet Jump Rope is een professionele Jump Rope Crew opgericht in 2010 en afkomstig uit het Belgische Gent. Jarenlang waren ze elkaars concurrenten toen het idee kwam om hun krachten te bundelen en samen een jongensteam te vormen. Met deze nieuwe samenstelling werden ze tweemaal Europees en tweemaal wereldkampioen. Vandaar dat het team bekend werd als de 'Belgian Boys'.

Sinds 2012 hebben ze er voor gekozen om zich honderd procent te richten op shows en demonstraties. In 2012 waren ze finalist in het programma Hollands Got Talent. 'In Spin de Bocht gaat in. Uit Spuit de Bocht gaat uit'. In sneltreinvaart lieten de vier mannen hun spectaculaire kunsten op humoristische wijze zien. "We zijn op doorreis naar Ulft waar we morgen weer na zes jaar aan de Achterhoek Spektakel Toer deelnemen. We hebben inmiddels over de hele wereld opgetreden. Binnenkort treden we voor het eerst in Zuid-Amerika in Columbia op." zo laat Simon Mahy van de groep weten terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt na de eerste voorstelling. Want warm was het wel. "Maar het publiek was dankbaar. En de kinderen hebben ook perfect gesprongen."

Standwerkers
Het Standwerkersconcours werd vrijdag gewonnen door Lydia van de Ruit uit Capelle aan de IJssel. En dat was geen wonder. Want Lydia van de Ruit is de huidige Nederlandse kampioene. De Ruit probeerde een ontharingsapparaat (Senspil) aan de man te brengen. "Veilig, makkelijk in gebruik", zo liet ze enthousiast weten. "Ja, maar ik laat me niets aansmeren hoor!". Met die gedachte liep het publiek zaterdag over de Zutphenseweg langs de acht standwerkers die deze middag ondanks de hitte om de eer streden: wie wordt de beste standwerker.

Het standwerkersconcours werd tijdens de Vordense Zomerfeesten voor de eerste keer georganiseerd. Tijdens het concours beoordeelde een jury bestaande uit Henk de Jonge, Rein de Heus en Loke Bakker wie de producten het best aan de man bracht. Daarbij werd door het drietal gelet op originaliteit, overtuiging en welbespraaktheid. "En Lydia van de Ruit deed dat op de meeste enthousiasme, overtuiging en welbespraaktheid", zo verklaarde 'marktmeester' Rein de Heus van de Vordense weekmarkt. De acht standwerkers maken deel uit van een overkoepelende organisatie waarbij honderden standwerkers zijn aangesloten. "We schrijven ons collectief in voor concoursen zoals deze in Vorden. We wisten dat de publieke belangstelling door de tropische weersomstandigheden zou tegenvallen. Maar we hadden onze toezeggingen gedaan om naar Vorden te komen. Het is geven en nemen."

'Puur Vorden'
Zaterdagmorgen namen zo'n twintig wandelaars deel aan de wandeltocht 'Puur Vorden'. Voorgaande jaren werd tijdens de Vordense Zomerfeesten de fietstocht 'Puur Vorden' georganiseerd. Dit jaar was onder leiding van de Vordense' wandelmeester' Harry Jansen gekozen voor een gelijknamige wandeltocht. Jansen had in en rondom Vorden een zes kilometer lange route uitgestippeld langs mooie plekjes richting Hackfort.

Voor meer foto's van de zomerfeesten, zie de websites.


robschmitzfotografie.nl

achterhoekfoto.nl