Ondanks gesneuveld warmterecord gaat viering in Warnsveld wel door

LANDELIJK/WARNSVELD - Woensdagmiddag 24 juli 2019 is op vliegbasis Gilze-Rijen (Noord-Brabant) de hoogste temperatuur bereikt die in Nederland ooit werd gemeten. Het KNMI mat daar even voor 15.00 uur 38,8 graden Celsius. De temperatuur steeg niet veel later door naar 39,2 graden. In Ell in Limburg is ook 39,2 graden gemeten. Inmiddels is het record zelfs 40,7 graden. Dit deed het 75-jarig bestaande warmterecord gemeten in Warnsveld sneuvelen.

Het vorige nationale hitterecord dateert van 75 jaar geleden. Op 23 augustus 1944 noteerde huisarts, sterrenkundige én kunstenaar J.B. Thate, als officieel waarnemer van het KNMI, op het weerstation in zijn achtertuin in Warnsveld een temperatuur van 38,6 graden Celsius. Dit warmterecord heeft maar liefst 75 jaar stand gehouden, terwijl het op woensdag 24 juli gemeten record, een dag later alweer verbroken werd. Het warmterecord van Nederland staat nu op 40,7 graden en werd donderdag 25 juli gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt was het donderdag de warmste dag ooit met 37,5 graden.

Jubileumviering
Hoewel het warmterecord verbroken is, gaan de festiviteiten rondom het 75 jaar standhouden in Warnsveld toch door. Voor deze jubileumviering is een programma samengesteld met een belevingsmarkt waarbij ook aandacht gegeven wordt aan actuele zaken als klimaatbeheersing en duurzaamheid.

Programma
Om 15.30 uur is de onthulling van een plaquette voor het huis, Rijksstraatweg 71 door Monica Thate en een gedicht, geschreven voor deze herdenking, door de stadsdichteres van Zutphen. Daarna volgt een gezamenlijke wandeling naar de Martinuskerk waar in een expositie wordt getoond hoe het voormalige record werd gemeten. Ook zijn er schilderstukken van dokter Thate te zien. Vanaf 16.00 uur zijn op het kerkplein kinderspelen, muziek en is er een streekmarkt, waarbij een drankje en hapje wordt aangeboden. Om 17.30 uur houdt Marco Visscher, journalist van onder andere de dagbladen Trouw en De Volkskrant, in de Martinuskerk een klimaatlezing, omlijst met pianomuziek. In november 2018 verscheen zijn boek 'De energietransitie: Naar een fossielvrije toekomst, maar hoe?'. Met dit boek probeert Marco Visscher helderheid te scheppen in een verhit debat vol vooringenomenheid, onjuiste argumentatie en preken voor eigen parochie.

Om 18.30 is er een afsluiting met een verrassing. Iedereen is van harte welkom. Wel graag aanmelden (in verband met de catering) met vermelding van het aantal personen bij Klaas Jellema via k.jellema85@outlook.com of 06 - 203 997 00.