Mozarts Zauberflöte in opera, hiphop en rap

ZUTPHEN - De Zomer Academie Zutphen gaat vanaf september 2019 een operaproject produceren met de wereldberoemde 'Zauberflöte' van Mozart als uitgangspunt. De Toverfluit RAP combineert klassieke muziek met rap- en hiphopmuziek. De première van Toverfluit RAP is op zaterdag 14 september in de Buitensociëteit in Zutphen, aanvang 20.00 uur. Op zondag 15 september zijn er twee bijzondere buitenvoorstellingen aan de Berkelpoort aanvang om 16.00 uur en 20.00 uur.

Toverfluit RAP wordt uitgevoerd door een grote variatie aan vocalisten. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer, ook rapper Pjotr (Most Wanted 2018 – Melkweg Amsterdam), Marlieke Haandrikman (Pamina), Sanne Cordes (Papagena), Frans Fiselier, (Sarastro) en Charlotte Margiono (zangcoach) mee.

Met de wereldberoemde, veel gespeelde opera 'Zauberflöte' van Mozart, gaat Zomer Academie Zutphen alle kanten op en zal bezoekers verrassen. Rising star rapper Pjotr, Charlotte Margiono (zangcoach), Johannette Zomer en Frans Fiselier zullen hun passie en ervaring inzetten om samen met jonge professionals en vergevorderde amateurs een compleet eigen versie van Mozarts Zauberflöte te maken. Het eindresultaat is een operaversie waarin het oorspronkelijke werk en de muziek nog steeds tot hun recht komen.
Met een première in de Buitensociëteit (Hanzehof) en twee buitenvoorstellingen bij de Zutphense Berkelpoort tijdens het Open Monumentenweekend (thema 'Plekken van plezier') vervolgt deze productie hun reis naar andere plekken in Nederland: Ulft, Groningen, Utrecht en sluit af in de Melkweg in Amsterdam. Het project won eind vorig jaar de Zutphen Event Academy Award.

Diverse muziekstijlen
Binnen dit project gaat men alle kanten op. Zo zijn er jonge rappers, een jongerenkoor, beginnende solisten, niet meer zo piepjonge maar zeer ervaren amateurzangers, oude rotten in het vak ofwel gevestigde zangers en niet te vergeten een ambitieus amateurprojectkoor. Door binnen het project samen te werken met deelnemers uit verschillende hoeken, kan men niet anders dan gezamenlijk opnieuw naar de Toverfluit kijken en daarmee het avontuur aan te gaan.

Het koor wordt naast de normale koren uit de Toverfluit nog wat vaker op ludieke wijze aan het werk gezet in bijvoorbeeld eigentijdse arrangementen van muziek van Papa (Leopold) Mozart. Zowel de koormannen als de koorvrouwen helpen vocaal gestalte te geven aan de rollen van Monostatos en de drie dames. Met jonge rappers uit Zutphen worden nieuwe werken toegevoegd en een vertaalslag naar het heden gemaakt, want de taal van Mozart is niet echt meer van deze tijd.

De onderwerpen zijn dat echter wel – zo maken beide partijen kennis met elkaars muzieksoort. Door de kruisbestuiving van deelnemers en muziek wordt het mogelijk gemaakt om hernieuwd naar de bekende en veel gespeelde opera te kijken en luisteren. Samen duiken de deelnemers in het werk, onderzoeken bekende muziekdelen, creëren nieuwe en maken zo een laagdrempelige voorstelling. Naast Mozarts originele Zauberflötemuziek voegen we ook andere werken van Mozart toe, verder klinkt er nieuwe, nog te componeren (rap)muziek.

Behalve Johannette Zomer en Frans Fiselier (bariton) treedt zangeres Marlieke Haandrikman op. Charlotte Margiono is een Nederlandse sopraan. Zij debuteerde in 1984 bij De Nederlandse Opera als bloemenmeisje in Parsifa en is docent aan het Utrechts Conservatorium. Zij is zangcoach tijdens het operaproject Toverfluit RAP. Rapper Pjotr van zomerhit 'Zonneschijn' zal zorgen voor de moderne twist in deze opera, verder begeleidt hij de andere jonge rappers. Naast Dansschool Mars Bentum Zutphen werken ook mee het Tulipa Consort en het Toverfluit RAP-projectkoor o.l.v. Elske te Lindert. De regie is in handen van Marleen Prins. Toverfluit RAP is een productie van de Zomer Academie Zutphen.

Informatie en kaartverkoop
14 september 20.00 uur première Hanzehof - Zutphen;
15 september 16.00 uur familiebuitenvoorstelling bij de Berkelpoort - Zutphen;
15 september 20.00 uur buitenvoorstelling bij de Berkelpoort – Zutphen;
21 september 20.00 uur DRU Cultuurfabriek - Ulft;
28 september 20.15 uur Oosterpoort – Groninge;
17 januari 2020 20.00 uur Ottone – Utrecht;
19 januari 2020 16.00 uur The MAX in de Melkweg – Amsterdam (met opera-afterparty).

Kaartverkoop via de website.


zomeracademiezutphen.nl