Winnaar Jaap den Engelsman uit Groenekan in de categorie sportrijtuigen met op de achtergrond café Eskes dat zondag weer eenmalig was geopend. Foto: Jan Hendriksen
Winnaar Jaap den Engelsman uit Groenekan in de categorie sportrijtuigen met op de achtergrond café Eskes dat zondag weer eenmalig was geopend. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Winnaars Koetsenrit Vorden 2019

Vervolg van voorpagina

VORDEN - De Vordense rit vormde laatste van tien ritten in Nederland die een voorselectie vormen voor het NK dat dit jaar op 14 september bij Kasteel Warmelo in Diepenheim plaatsvindt. Zo werd er zondag door de twee juryleden onder meer op gelet dat de staat waarin het rijtuig zich bevindt overeenstemt met de leeftijd van het rijtuig. Verder wordt er gekeken naar de kleding van de koetsier, grooms en de passagiers, de staat van de tuigen, de conditie van het paard en de staat van het beslag. "Het eerste aandachtspunt is altijd de veiligheid van de aanspanning: is die in dusdanige staat dat het geacht wordt veilig deel te kunnen nemen", zegt jurylid Bé Bekkering. De NVTG stimuleert het rijdend houden van het Nederlands erfgoed aan rijtuigen, karren en arrensleden. Ze zorgt, door middel van het opleiden van juryleden, voor de overdracht en het in stand houden van alle kennis die er is over de rijtuigen uit de periode van 1850 tot 1930, Er was zondag ook gelegenheid om naast de activiteiten op de kasteelweide van Kasteel Vorden om ook in het koetshuis van Hotel Bakker een aantal koetsen te bezichtigen. Enkele van de rijtuigen waren zelfs te koop. Het betrof onder meer een grote Franse Omnibus uit 1860 en een Duitse Omnibus uit 1900.

Winnaars
Winnaars Koetsenrit Vorden 2019: Themaprijs (sportrijtuigen): Jaap den Engelsman met tandem aanspanning dogcart KWPN. Gemeentebeker voor schoonste geheel: Middelkamp met een Trap. CTA: 1. Mevr. Voorn van Sleeuwen met een Dennett Gig met Lippizaner: 2. Mevr. Morres met een Dames Phaëton met Welsh pony. In de Reep'n prijs voor mooiste aanspanning van de leden: Johann Haasnoot uit Vorden met een Transportable Phaëton met Welsh.


Meer foto's op www.achterhoekfoto.nl