Sponsoren Inge Slotboom en Gerard Langwerden steunen In Stap en Draf. Foto: Liesbeth Spaansen
Sponsoren Inge Slotboom en Gerard Langwerden steunen In Stap en Draf. Foto: Liesbeth Spaansen

Veertig jaar mensport met In Stap en Draf

Kennismaken met sponsoren Inge Slotboom en Gerard Langwerden

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – In 1979 kwam hoefsmid Reint Langwerden op het idee om een menvereniging op te richten. Hij vroeg hulp van een aantal paardenliefhebbers en In Stap en Draf werd een feit. De menvereniging viert in 2019 het veertigjarig bestaan met hun leden en vrijwilligers. Twee sponsoren vertellen over hun betrokkenheid: Inge Slotboom en Gerard Langwerden.

Inge Slotboom
"Mijn vader Jan was jarenlang actief lid en voorzitter van Menvereniging In Stap en Draf. Hij verrichte er hand-en-spandiensten wat heel gezellig was. Vanwege die gezelligheid ging ook mijn moeder Dirrie mee, zij schonk dan koffie. Vooral die saamhorigheid bracht ze bij In Stap en Draf", vertelt Inge Slotboom. "Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor een vereniging, anders kunnen veel dingen niet meer georganiseerd worden."

Jan Slotboom was zelf recreatief menner en deed mee aan oefenmarathons. Inge ging dan mee. "Tijdens de Dressuur zat ik achterop en moest dan lezen. Bij de Vaardigheid mocht ik mee, maar niks zeggen." Heel af en toe gaat ze kijken op de Hietmaat. "Ik ben meer van het 'stalen ros'", lacht ze. "Maar het is een mooie tak van sport, al zie ik wel dat de deelnemers steeds ouder worden. Fijn dat er gelukkig weer jonge menners bij komen."

Inge Slotboom is meer van het 'stalen ros'

"Lokale verenigingen sponsoren we graag, dat is ook hartstikke belangrijk. Daarnaast is Hengelo een paardendorp dus dat maakt één en één is twee", motiveert Inge Slotboom. Zij zette het sponsorschap van haar vader door toen zij het bedrijf overnam. "Als je ondernemer bent, hoort steun aan verenigingen en de gemeenschap er ook bij."

Opa Slotboom startte de fietsenwinkel aan de Kieftendorp, ruim 90 jaar geleden. "Hij had de boerderij met een beetje fietsen erbij", weet Inge. "Mijn vader Jan nam de fietsenwinkel later over. Ik ben de derde generatie en was jong toen ik in het bedrijf kwam werken. Ik vond het een interessant vak en dan rol je er in, met de paplepel zeg maar. We hebben een mooi product, fietsen, bromfietsen en nu ook e-bikes. In het kader van het milieu heeft dat de laatste jaren een vlucht genomen." Met een team van elf mensen probeert Slotboom een ruime keuze, aandacht, goede service en vakmanschap te bieden. "Ik ben blij met deze locatie midden in de weilanden."

Gerard Langwerden
Het sponsorschap van Langwerden Veevoeders voor Menvereniging In Stap en Draf begon bij Harry Langwerden. "Hij was destijds eerste aanspreekpunt voor de vereniging, kwam daardoor in beeld als sponsor en werd sponsor van het eerste uur. Hij en wijlen Jan Slotboom, de vader van Inge Slotboom en oud-voorzitter van In Stap en Draf, waren lange tijd vrienden van elkaar. Ze woonden vlak bij elkaar", vertelt Gerhard Langwerden, die twee jaar geleden eigenaar werd en het sponsorschap overnam.

Gerard maakte alle facetten van het bedrijf mee. "Ik werk al van kinds af aan in het bedrijf, werkte in de loods, op de vrachtauto en op kantoor. Ik nam mijn huiswerk mee. Dat ging vanzelf, daar zat geen dwang achter." Door zijn grote interesse in techniek volgde Gerard de MTS transport en logistiek.

Langwerden Veevoeders aan de Hazenhutweg in Hengelo is meer dan vijftig jaar een bekende leverancier van veevoeders en stalstrooisels voor de agrarische sector. "Vroeger was dat alleen voor vee, maar het werd later ook voor hobbydieren afgenomen en werd paardensport ook onze doelgroep."

Gerard vindt het goed om plaatselijk verenigingen te steunen. "Je kent elkaar in het dorp, daar maak je deel vanuit. Verenigingen moeten steeds opnieuw op zoek naar sponsoren, maar ook naar leden en vrijwilligers. Met die Bixie-klasse trekken ze jong volk aan, die moeten enthousiast worden om bij de vereniging te komen." Hij gaat graag kijken bij de wedstrijden met aanspanningen. "Een mooi spektakel om mee te maken. Zeker als een twee- of vierspan door de baan komt."

Gerard Langwerden: 'wedstrijd met aanspanningen vind ik een mooi spektakel'

Jebbo Haverkamp, penningmeester In Stap en Draf: "Ik vind het mooi om met een volgende generatie sponsoren te maken te krijgen, zoals Slotboom en Langwerden. Veel plaatselijke sponsoren blijven langer, want mensen uit een plattelandsgemeente hebben meer affiniteit met een plaatselijke vereniging."

Samengestelde Menwedstrijd in oktober
Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober wordt bij Menvereniging In Stap en Draf de reguliere en samengestelde menwedstrijd gehouden. Zaterdag wordt Dressuur en Vaardigheid en zondag de Marathon verreden op De Hietmaat aan de Zelhemseweg 15 in Hengelo.


www.instapendraf.nl