Voorgestelde locatie voor nieuwe gecombineerde school voor voortgezet onderwijs met sporthal aan de Almenseweg in Vorden. Foto: Gerhard Weevers
Voorgestelde locatie voor nieuwe gecombineerde school voor voortgezet onderwijs met sporthal aan de Almenseweg in Vorden. Foto: Gerhard Weevers

De raad beslist op 31 oktober over het voorstel

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Er komt geen sportveld bij de school. De velden van VV Vorden blijven beschikbaar als buitensportvoorziening in het dorp. De samenwerking tussen school en voetbalclub worden geoptimaliseerd.

Aanleiding
Vanaf eind 2015 is gesproken over samenwerking tussen het VMBO van Het Stedelijk Zutphen en het Kompaan College (voorheen Ulenhofcollege), locatie 't Beeckland in Vorden. Daarop heeft het bestuur van Achterhoek VO een onderwijsconcept ontwikkeld: een regionaal VMBO met een sterke binding met het (lokale) bedrijfsleven en doorgaande leerlijnen met primair onderwijs en MBO: een netwerkschool met twee instroompunten, één in Zutphen en één in Vorden, en een groot aantal (leer)werkplaatsen in de regio.
Achterhoek VO vroeg de colleges van burgemeester en wethouders van Bronckhorst en Zutphen mee te werken aan vervanging van de beide schoolgebouwen, die aan het einde van hun levensduur, verouderd én onvoldoende geschikt zijn voor het nieuwe onderwijsconcept.

Beslissing
De raad beslist op 31 oktober over dit voorstel en wordt dan ook gevraagd de geraamde investering van 14,5 miljoen euro voor de nieuwbouw mee te nemen in de perspectiefnota van voorjaar 2020.

Meer informatie en het 'Eindrapport scenario- en locatieonderzoek VO Vorden' staan op de website van de gemeente Bronckhorst.


www.bronckhorst.nl


Opbrengst wederom voor KWF Kankerbestrijding

Vervolg van voorpagina
Door Jan Hendriksen

VORDEN - Na lang wikken en wegen en met pijn in het hart besloot de organisatie vorig jaar dat de BlubberRun niet door kon gaan. Van de eigenaren in het gebied in Linde mocht men elk jaar tijdens de run belangeloos over hun landerijen lopen. Uiteraard werd daarvoor eerst om toestemming gevraagd. Vooral het lopen door een gedeelte van een kwetsbaar natuurgebied vroeg om zorgvuldigheid. Aan de oostkant van het zes kilometer lange 'loopgebied' richting de Vosheuvelweg waren namelijk terreinen landbouwgrond omgevormd naar natuur. Dit betekende dat het niet verantwoord was door deze nieuwe natuur te lopen. Bovendien was het nog niet bekend wie in de toekomst het beheer ging voeren over dit natuurgebied.

"Als organisatie hebben we toen zorgvuldig alle alternatieven bekeken om dit nieuwe natuurgebied te ontwijken, helaas moesten we tot de slotsom komen dat we de BlubberRun niet door konden laten gaan. Maar dit jaar hebben we de organisatie weer op kunnen pakken. Met grote dank aan Landgoed 't Zelle die de nieuwe eigenaar van het natuurgebied is. We hebben alle medewerking gekregen. En een leuk detail is dat ook Woonwerkgemeenschap Marope dit jaar betrokken is bij de BlubberRun", zo verklaart Marcel Bourgondien die samen met Liesbeth Geubels, Arjan Mombarg, Ilona Bourgondien, Dennis Oldenkotte en Erik Hietbrink het organisatiebestuur van Stichting BlubberRun vormt.

Hulp van Marope
Marope biedt jongeren en jong volwassenen een dagbesteding en begeleid wonen aan op Landgoed 't Zelle.
In kleine groepjes onder deskundige begeleiding van onder meer Jeroen Hoppen en Erik Jansen kan er worden gewerkt in en rondom het landhuis, de moestuin, het landschapsbeheer, het onderhoud aan een veertien kilometer lang wandel/fietspad, aan robuuste tuinmeubelen en in een kudde Brandrode runderen. Marcel Bourgondien: "En we betrekken in samenspraak met Marope dit jaar ook de jongeren van Marope bij de organisatie. Ze gaan onder meer helpen om het loopparcours in het natuurgebied rondom boerderij De Vosheuvel en de Helderboomsdijk die men onderhoud in te richten zodat de deelnemers van een perfect natuurlijk geprepareerd parcours gebruik kunnen maken. Erik Jansen die binnen Marope werkzaam is als hovenier is zeer content met de samenwerking. "Op deze manier versterken we elkaar en is het prachtig dat dit mooie en unieke evenement dit jaar weer plaats kan vinden. We beleven er met elkaar veel plezier aan."

Blubberen
Tot achter de oren zitten jaarlijks de meer dan duizend deelnemers onder de blubber als men na vier of zes kilometer blubberen bij de Lindesche Molen aan de Lindeseweg de finishlijn arriveert. En dat allemaal voor het goede doel. De netto-opbrengst van de BlubberRun wordt jaarlijks namelijk aan KWF Kankerbestrijding geschonken. De BlubberRun is een puur recreatieve loop met onderweg alles wat de natuur biedt. Er zijn alleen maar natuurlijke obstakels zoals wallen, sloten, greppels, dwars door het bos, over weilanden en akkers en met de modder die de regen op dat moment de natuur heeft gegeven. Men kan zowel individueel als in teamverband deelnemen (minimaal vier personen en maximaal zes personen). Aan de BlubberRun deden de afgelopen jaren meer dan duizend sportievelingen mee in individueel of teamverband. De jubileumeditie in 2017 leverde 8130 euro op voor KWF kankerbestrijding. Marcel Bourgondien hoopt dit bedrag dit jaar te kunnen evenaren.

Inschrijven
De voorinschrijving gaat via de website. De deelnamekosten zijn voor volwassen teams 50 euro, kinderteams t/m 12 jaar (vijf kinderen en een volwassenen) dertig euro. Individueel volwassen 10 euro, kinderen tot en met 12 jaar (vier kilometer jeugdafstand) 8 euro. Voor de na-inschrijving prijzen, zie de website. Op de dag zelf inschrijven kan vanaf 9.30 uur bij de Lindesche Molen tot een half uur voor het begin van de loop. De afstand over vier kilometer zowel individueel als in teamverband start om 11.00 uur, de zes kilometer individueel om 11.15 uur en in teamverband om 11.30 uur.


www.blubberrun.nl

School 't Beeckland aan de Nieuwstad in Vorden. Foto: Gerhard Weevers
Sporthal ’t Jebbink aan Het Jebbink in Vorden. Foto: Gerhard Weevers
Kompaan College (voorheen Ulenhofcollege), locatie ’t Beeckland aan Het Hoge in Vorden. Foto: Gerhard Weevers