Udo Hassefras, Boudewijn de Bakker, burgemeester Besselink en Mette Sijtsma tijdens de officiële opening van het eerste beleefweekend Bronckhorst op het bordes van Kasteel Hackfort. Foto: Liesbeth Spaansen
Udo Hassefras, Boudewijn de Bakker, burgemeester Besselink en Mette Sijtsma tijdens de officiële opening van het eerste beleefweekend Bronckhorst op het bordes van Kasteel Hackfort. Foto: Liesbeth Spaansen

Opening eerste beleefweekend in
Achterhoek een belevenis

BRONCKHORST - Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september bruiste het in Bronckhorst van de activiteiten tijdens het eerste beleefweekend van de Achterhoek met als thema 'BuitenGewoon Bronckhorst'. De officiële opening vond vrijdagmiddag plaats op Kasteel Hackfort door burgemeester Marianne Besselink. Zij overhandigde na haar welkomstwoord de sleutel aan Boudewijn de Bakker, uitbater van de Keuken van Hackfort.

Door Liesbeth Spaansen

"Een tijd geleden ben ik bij de start van de IVN-cursus Gastheer van het Landschap geweest", vertelt burgemeester Besselink. "Dat is een interessante en leuke cursus, waar een grote groep ondernemers met elkaar leert over wat een landschap allemaal te bieden heeft. Als portefeuillehouder Recreatie en Toerisme vind ik het leuk, als je trots kan vertellen over de omgeving waarin je je bevindt. Dat gecombineerd met de prachtige natuur die wij hier hebben, dan is dat drie dikke plussen bij elkaar." Zij gaf aan het concept beleefweekend mooi te vinden. "Ik denk echt dat hier behoefte aan is, om met elkaar op allerlei verschillende plekken iets te bieden en inzicht te geven in de natuur. Of dat nou op de fiets is, of wandelend, bier proevend, lekker etend, uilenballen pluizend of bosbadend. Het aangeboden programma is veel breder. Al die individuele activiteiten bij elkaar gecombineerd wegzetten als Beleefweekend Bronckhorst, vind ik echt getuigen van gastheerschap waar ik heel vrolijk van wordt."
Boudewijn de Bakker is gastheer op Kasteel Hackfort. Hij kreeg de sleutel uit handen van de burgemeester, die vervolgens iedereen een fantastisch beleefweekend wenste. Met de sleutel in handen benadrukte Boudewijn de kracht van de samenwerking. "Wij zijn hier op het landgoed als Natuurmonumenten en Keuken van Hackfort verweven met elkaar en zijn constant bezig om elkaar goed onder de aandacht te brengen. De rondleiding is in samenwerking met Udo Hassefras, gebiedsmanager Beheereenheid Achterhoek."
Mette Sijtsma, projectleider voor IVN Natuureducatie in Gelderland, overhandigde met dankwoorden een beleefpakket aan de burgemeester. In korte tijd kon Mette met de opgeleide gastheren en gastvrouwen van Bronckhorst veel (buiten)activiteiten verzamelen. "Deze bijna zestig ondernemers hebben een groot netwerk. Er was gelijk een groot enthousiasme om dit weekend te organiseren", vertelt ze, die vanaf april startte met de organisatie ervan. "Beleefweekend of beleefweek is een landelijk concept en het draaiboek is er." Juist voor de opgeleide gastheren en -vrouwen die overnachtingsmogelijkheden bieden, is een weekend of week in trek. "Dan blijven mensen die van verder weg komen ook slapen."
"De ondernemers leren tijdens de IVN-cursus meer over natuur en landschap. Ook de trots binnen zo'n groep wordt steeds groter. Zij bedenken: 'we wonen op een hele mooie plek in Nederland'. De activiteiten die zo'n ondernemer aanbiedt zijn gebundeld in dit weekend. Het is hartstikke mooi gasten op het terrein te krijgen, waar je het enthousiasme aan kunt overbrengen, zodat zij nog een keer terug komen naar Bronckhorst en doorvertellen dat het hier mooi is. Vanuit de IVN is onze achtergrond, ons doel dat mensen houden van de natuur en het beschermen, koesteren en doorgeven aan de volgende generatie. Daarvoor het je wel verhalen nodig. Die kunnen de gastheren en -vrouwen vertellen", besluit Mette.

Het Beleefweekend is een initiatief van IVN Gelderland in samenwerking met gemeente Bronckhorst, Stichting Achterhoek Toerisme, provincie Gelderland en de IVN Gastheren en Gastvrouwen van het Landschap. Voor een aantal van de ruim vijftig activiteiten moesten belangstellenden van tevoren aanmelden, bij een aantal wandelingen kon men zo aankomen.


www.ivn.nl/beleef-bronckhorst