Werk van Dick van Heerde. Foto: Dick van Heerde
Werk van Dick van Heerde. Foto: Dick van Heerde Foto:

Bronckhorst energieneutraal in 2030 (maar hoe dan?)

De grote meerderheid van de inwoners van Bronckhorst is niet op de hoogte van de plannen van de gemeente om de plaatsing van extreem hoge windturbines op 400 meter van uw woning mogelijk te maken. De gemeenteraad beslist op 31 oktober over de 'Verrijkte Routekaart'.

Onze zorg
De routekaart is ondoordacht, en beschrijft grootschalige energieopwekking met onder meer 235 meter hoge windturbines, zonder dat er degelijk onderzoek is gedaan. Effecten op bewoners? Gezondheidsrisico's? Planologische inpasbaarheid? Haalbaarheid? Alternatieven? De verrijkte routekaart mist duidelijke richtlijnen en dat geeft ruimte aan grote projectontwikkelaars om met de gemeente en een grondeigenaar grootscheepse plannen te ontwikkelen, waarbij de bewoners en ondernemers buitenspel staan. Ook de mening van de gemeenteraad is dan niet meer van belang. Dit zal leiden tot dramatische ingrepen in het landschap, veel overlast, waardeverlies van uw woning en negatieve gezondheidseffecten.

Uw zorg
Ervaring leert dat je binnen een afstand van 3 tot 15 kilometer tot een hoge windturbine niet meer met het raam open kunt slapen, vanwege de drukgolven en het geluid. Denemarken, hét gidsland voor windenergie is mede daarom gestopt met het plaatsen van windmolens op land. Zuid-Duitsland hanteert nu een afstandsnorm van '10 keer de tiphoogte'. Dit betekent dat 250 meter hoge windmolens zich niet op minder dan 2,5 kilometer van woonhuizen en bedrijven mogen bevinden. Deze bestuurders hebben geluisterd naar de grote weerstand bij hun inwoners en beseffen wel de ingrijpende en schadelijke effecten op gezondheid en leefomgeving.

Wat moet de gemeente doen?
Stel nu een norm als het gaat om enorme velden met zonnepanelen en het plaatsen van (zeer hoge) windturbines. Kijk naar de planologische inpasbaarheid. Vorm een visie op het verduurzamen van woningen en bedrijven. Geef aan op welke locaties zeker GEEN windturbines en grootschalige zonneparken zullen komen, en waar wellicht wel. Geef aan hoe met getroffen bewoners zal worden omgegaan (woongenot, gezondheid, waardedaling huis). En welke hinder en last de gemeente 'acceptabel' vindt.

Wat kunt u doen?
Wij vinden het van belang dat de politiek voorafgaand aan besluitvorming in oktober, helder nadenkt, een visie vormt (samen met betrokkenen), en een kader stelt voor toekomstige ontwikkelingen. Ga naar onze website www.hengelsezand.nl en vul de enquête in. De antwoorden zullen wij kenbaar maken aan de gemeente zodat ook uw mening telt. Dat heet democratie!

Actiecomité 'Op en Um 't Hengelse Zand – Bronckhorst: duurzaam & leefbaar'


Dagcursussen De Witte Hemel

DREMPT – Atelier, galerie en monument De Witte Hemel in Drempt gaat voor een tweede seizoen themagerichte Dagcursussen bieden. Er staan grote namen op de docentenlijst. Opnieuw worden door Dick van Heerde, Gerd Renshof, Simone Visser, Raymond Huisman, Tjeerd Landman en Peter Durieux lessen verzorgd. Nieuw zijn Francien Krieg, Hans Versfelt en Sam Drukker.

"Het eerste seizoen bleek een groot succes. In deze regio zitten veel gemotiveerde en serieuze amateurs en (professionele)kunstenaars die graag per onderwerp een hun vakkennis willen aanvullen", vertelt kunstenaar Liesbeth Pieterse van De Witte Hemel. "Want ontdekken, zichzelf verbeteren en altijd op zoek naar het ultieme is waar de kunstenaar naar toe werkt. Het concept van per thema werken en niet vastzitten aan een vaste groep, blijkt een schot in de roos."
Door het aanbod van vorig seizoen is duidelijk geworden wat de cursist wil. Er zijn nieuwe gastdocenten bij gekomen. Francien Krieg studeerde monumentale vormgeving en schilderen en won diverse prijzen. Zij komt onder voorbehoud in mei om portretten te doceren. Haar specialisme is het schilderen van de huid. Impressionist Hans Versfelt, Academie voor Kunst en Vormgeving, schildert landschappen, stadsgezichten en portretten, altijd op locatie. Hij gaat ook in Drempt en plein air schilderen en zijn techniek en visie doorgeven. Sam Drukker studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en volgde daar ook de lerarenopleiding. De mede-oprichter van Het Nederlands Portretschap werd in 2011 verkozen tot Kunstenaar van het jaar.
Het lesgeven op deze dagcursussen gaat het creatief schilderen ver voorbij naar (semi)professionele kunst. Natuurlijk is een lesdag niet lang genoeg om een werk compleet af te kunnen ronden maar de opzet is er en kan thuis goed afgemaakt worden. De lesdagen beginnen met een ontvangst vanaf 10.00 uur, waarna de les om 10.30 uur gaat starten. Kijk voor meer informatie over de Dagcursussen en masterclasses en de agenda op de website.


www.atelierdewittehemel.nl