Leden van carnavalsvereniging De Peardeknuppels tijdens de opbouw van het carnavalsterrein in 2018. Foto: Luuk Stam
Leden van carnavalsvereniging De Peardeknuppels tijdens de opbouw van het carnavalsterrein in 2018. Foto: Luuk Stam

De Peardeknuppels vieren 11-jarig bestaan

Hengelose carnavals-vereniging maakte van Knollendarp een begrip

Door Luuk Stam

HENGELO - Het idee ontstond in 2009 aan de bar in café De Zwaan. Er was naar verluid vroeger ook al eens carnaval gevierd in Hengelo en een stel vrienden zag het wel zitten om die traditie nieuw leven in te blazen. Zij belden wat rond en binnen de kortste keren stond er een lijst van namen op papier. Namen van Hengeloërs die serieus mee wilden werken aan het opzetten van carnaval in het dorp. Niet veel later was carnavalsvereniging De Peardeknuppels een feit.

Nu staat deze club aan de vooravond van de elfde editie van carnaval in Knollendarp. In carnavalstermen is dit uiteraard een jubileum en dus zullen De Peardeknuppels hier uitgebreid bij stilstaan, te beginnen met het prinsenbal op zaterdag 9 november. Dit jaar is er geen prinsverkiezing, maar zal er een prins worden aangewezen. Het prinsenbal zal volgens de organisatoren groter zijn dan ooit tevoren, compleet met feesttent en verschillende artiesten. Aansluitend is er op zondag 10 november een receptie met vogelschieten.
Alles speelt zich traditioneel af in en rondom de residentie café De Zwaan aan de Spalstraat. Café-eigenaar Rudy Jansen (42) is vanaf het begin lid van de Raad van Elf. In zijn café hangen de ingelijste foto's van alle prinsen op een rij. Nadat prins Arjen in 2010 het spits afbeet, volgden prins Geert, prins Niels, prins John, prins Joris, prinses Rowan, prins Wesley, prins Melvin, prins Dennis en prins Joeri.

Van de allereerste Raad van Elf is nog vier man over, waaronder Rick Hulshof (34). Wat hem nog steeds zo trekt aan het carnaval? "Dat het hier ieder jaar mooier en groter wordt", zegt Hulshof, die zag hoe het carnaval in Knollendarp als klein evenement in het café begon. Later kwam daar de tent op het terrein daarachter bij. In februari van dit jaar was ook de straat voor het café omgedoopt tot feestterrein met ruimte voor een entree, garderobe, toiletten en snackwagens.

Hulshof zag ook dat veel prinsen na hun jaar als aanvoerder van het carnaval in Knollendarp nauw bij de carnavalsvereniging betrokken bleven. Zo maakt Wesley Ankersmid (31) – prins tijdens het carnaval in 2016 – nog altijd deel uit van de Raad van Elf. De jongste van het stel is Twan Reulink (24). Hij sloot zich vorig jaar aan bij De Peardeknuppels. "Mooi dat er zoiets bestaat", vindt hij. "Daar wil ik graag aan bijdragen."

De mannen én de vrouwen van De Peardeknuppels – want ook de dansmariekes zijn onmisbaar in dit hele verhaal – zijn maar wat blij met de nieuwe aanwas. Zelf begonnen ze als twintigers, maar inmiddels zijn ze vrijwel allemaal de dertig gepasseerd. Ze zouden dan ook graag zien dat meer jongere leden zich melden. "Want uiteindelijk doen we dit ook voor een groot gedeelte voor de jongeren", zegt Ankersmid. "Dan moet je weten wat er speelt."

Om het carnavalsvuurtje bij de jeugd in een vroeg stadium aan te wakkeren, voegden De Peardeknuppels het kindercarnaval toe. Op de vrijdagmiddag voorafgaand aan het carnavalsweekend in februari is de grote tent sinds enkele jaren het domein van feestvierende en verklede basisschoolkinderen. Ook de optocht op zondagmiddag is door de jaren heen uitgegroeid tot een vast onderdeel van het programma.

Terugkerend was ook de rivaliteit met De Keidarpers met ludieke acties over en weer. Waar deze Keijenborgse carnavalsvereniging ter ziele ging, zijn De Peardeknuppels nog springlevend. Ver in de toekomst kijken doen ze niet, al liggen de plannen voor het carnaval in februari 2020 al in de week. Wat er tijdens deze elfde editie precies gaat gebeuren, zal later bekend worden gemaakt. "Maar..", zo verzekert Hulshof: "We gaan groots uitpakken."