Tegenwind voor Routekaart Energie Neutraal Bronckhorst in 2030

VORDEN - Donderdagavond 17 oktober was er een Commissievergadering van de Gemeenteraad, die nogal wat stof deed opwaaien. Actiegroepen roerden zich zowel voor als tijdens de vergadering, die vooral ging over de 'Reuzewindmolens' waarvan er 12 zijn opgenomen in de zogenaamde Energiemix. Molens met een tiphoogte van circa 200 meter, die nodig is om de 3 Megawatt per windmolen te realiseren. Totaal dus 36 MW, oftewel 7,8% van de groene stroom, die in 2030 moet worden opgewekt. Dat roept de vraag op of windenergie eigenlijk wel echt nodig is? Niemand zit te wachten op een windmolen van 200 meter hoog in zijn/haar blikveld!

Hoeveel windmolens zijn er in Nederland op land nodig om energieneutraal te kunnen worden in 2030?
Urgenda, dat een proces tegen de Staat heeft aangespannen en dit ook in tweede instantie heeft gewonnen gaat uit van in totaal 3600 grote windmolens, bij 400 gemeentes dus gemiddeld 9 windmolens per gemeente. Als de ene gemeente er meer doet zou de ander er minder kunnen neerzetten, maar dat schiet natuurlijk niet op. De gemeente Bronckhorst moet zelf haar verantwoordelijkheid nemen en dan is 36 Megawatt misschien iets aan de hoge kant, maar minder kan altijd nog.

Wat zijn de alternatieven?
Bijna 50% van de groene energie in onze Gemeente moet in de toekomst worden opgewekt door middel van zonnepanelen. Dat wordt in de Routekaart vertaald in 741.000 zonnepanelen op alle hiervoor beschikbare daken. Er is een 'scan' uitgevoerd en zo is men op dit aantal gekomen. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld biomassa, warmtepompen, biogas en aardwarmte, maar met zonnepanelen wordt 'de kortste klap' gemaakt. Als we de windmolens inruilen voor zonnepanelen, betekent dit per windmolen 30.000 panelen, bij 12 windmolens dus 360.000 panelen extra. Extra daken zijn er niet en we moeten zeer zorgvuldig omgaan met onze kostbare natuur- en landbouwgrond, dus dat is geen optie.

En als we nu een serieus werk gaan maken van energiebesparing!
De Energiemix gaat uit van een energiebesparing van 45% in 2030 vergeleken met nu. Dan moeten er nog heel veel woningen (beter) geïsoleerd worden en moet er nog veel dubbel glas worden geplaatst, om maar een paar voorbeelden te noemen. De ambitie is er in ieder geval en die kan misschien nog wel worden verhoogd naar 50% (uitgangspunt Urgenda). Ook hier valt het nodige te verdienen. Immers, wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken met bijvoorbeeld windenergie.

Als het opwekken van windenergie dus echt nodig is, kan het dan anders?
Dat kan zeker, maar dan moet het pad van de 12 windmolen van 200 meter hoogte worden verlaten. Aan de Verrijkte Routekaart is een hoofdstuk toegevoegd over participatie. Ik citeer een paar uitgangspunten uit dit hoofdstuk: aanpak op basis van echte invloed, onderling vertrouwen en eigen initiatiefruimte voor een creatieve en lerende aanpakmaatwerk op gebied van ruimtelijke inpassing.

Ik doe hierbij de suggestie om deze uitgangspunten in praktijk te brengen en - als gemeente - samen met de inwoners in gesprek te gaan over hoe de voorlopige opdracht van 36 Megawatt windenergie het beste gerealiseerd kan worden. Met kleinere windmolens - eventueel in hout uitgevoerd - van 90 meter hoogte, die 1 MW leveren is al ruime ervaring opgedaan (zie onder andere dorpsmolen Reduzum) en deze passen mijns inziens beter in het Achterhoekse landschap. Maak de inwoners volledig eigenaar van deze windmolens, zodat alle baten aan een dorp of buurtschap ten goede komen. Dit zal de inwoners geen windeieren leggen. Er zijn dan wel 36 windmolens nodig in plaats van 12, maar die keuze is nu niet bespreekbaar en dat veroorzaakt de nodige tegenwind.


Martien Pater
(op persoonlijke titel)
Vorden