Na afloop van de nachtwandeling konden de kinderen met hun ouders bij de muziekkoepel zelf broodjes bakken. Foto: Jan Hendriksen.
Na afloop van de nachtwandeling konden de kinderen met hun ouders bij de muziekkoepel zelf broodjes bakken. Foto: Jan Hendriksen.

'In alle hectiek van de dag is het goed om soms stil te staan bij duisternis'

Vorden enige kern in gemeente die deelneemt aan 'Nacht van de Nacht'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De wens van de organisatoren was dat een groot deel van de straatverlichting in de kern van Vorden zaterdagavond uitgeschakeld zou worden of op zijn minst gedempt zou zijn. Maar daar was door de gemeente Bronckhorst in het kader van de 'Nacht van de Nacht' geen gehoor aan gegeven. Wel was de straatverlichting zaterdagavond gedurende een aantal uren in de Dorpsstraat uitgeschakeld en in een aantal straten rondom de muziekkoepel gedempt. "Maar tot een algehele uitschakeling van de straatverlichting zijn we uit veiligheidsoverwegingen niet overgegaan", zo liet wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst tijdens de manifestatie weten.

Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid liep mee met de nachtwandeling die in het kader van de 'Nacht van de nacht' vanaf de muziekkoepel aan het Emmaplein naar Kasteel Vorden plaatsvond. Aan de wandeling namen ruim tweehonderd kinderen met een lampion deel. "In alle hectiek van de dag is het goed om soms stil te staan bij duisternis, stilte en natuur. De 'Nacht van de Nacht' is een mooi moment om samen te beleven hoe mooi het donker kan zijn. Het voordeel van onze slimme led verlichting is dat we deze op elk gewenst moment op maat kunnen dimmen. Ons uitgangspunt voor straatverlichting is: laat het donker waar het donker mag zijn", aldus de wethouder. De kinderen luisterden tijdens de wandeling naar een nachtverhaal, verteld door een heuse bosnimf en een medewerker van Natuurmonumenten vertelde in het donker over dieren in de duisternis. Na afloop van de wandeling waarbij ook naar uilen en vleermuizen werd gespeurd, konden de kinderen met hun ouders bij de muziekkoepel zelf broodjes bakken, was er zang en gitaarmuziek en kon men sterren kijken met medewerking van de Lochemse Sterrenwacht Phoenix. Hoewel? Dat laatst lukte maar gedeeltelijk door de bewolking. En natuurlijk was iets lekkers voor de kinderen.

Enige kern
Vanaf de eerste Nacht van de Nacht in 2004 zijn veel concrete successen geboekt. Zo zijn honderden bedrijven en gemeenten overgegaan op duurzame verlichting. In bijna alle beleidsplannen van gemeenten is de visie overgenomen 'Donker waar het kan en licht waar het moet'. En uit recent onderzoek blijkt dat de eerste gemeenten in Nederland na honderd jaar langzaam donkerder worden. De jaarlijkse 'Nacht van de Nacht' in Vorden is sinds dertien jaar een samenwerking tussen de Vordense Ondernemers Vereniging, Natuurmonumenten, gemeente Bronckhorst en diverse Vordense ondernemers. Vorden is overigens de enige kern in de gemeente Bronckhorst die deelneemt aan de 'Nacht van de Nacht'.