Presentatie van de werkgroep Vitale Kern Vorden in de Dorpskerk. Foto: PR
Presentatie van de werkgroep Vitale Kern Vorden in de Dorpskerk. Foto: PR

Enthousiasme over plannen Vitale Kern Vorden

VORDEN - Zaterdag 19 oktober presenteerde de werkgroep Vitale Kern Vorden hoe zij de wensen van de bewoners heeft omgezet in plannen. De nieuwe ideeën voor de invulling van het dorpscentrum werden in de Dorpskerk gepresenteerd aan de hand van posters en een maquette. Werkgroepleden waren aanwezig voor toelichting en het beantwoorden van vragen. De opkomst was groot. Er waren inwoners, ondernemers en lokale politici, samen ongeveer 200 mensen. De reacties waren volmondig positief. Het lijkt erop dat met deze plannen, de wensen en ideeën van de dorpsbewoners goed tot hun recht komen. Ten aanzien van andere ontwikkelingen in het dorp werden kritische vragen gesteld.

Plannen
De gepresenteerde plannen hebben betrekking op de Zutphenseweg, het gedeelte van de Tuunte tot de rotonde bij Van Sinckel. Een mooi winkelcentrum in kasteelsfeer, groen het centrum in trekken zodat een huiskamer ontstaat waar de auto te gast is, ruime, groene, goed aangegeven parkeergelegenheid bij de Baakse Beek, kortom plannen die passen bij wat kastelendorp Vorden is en wil zijn. Efficiënt, passend, toekomstbestendig, naar de menselijke maat en ook aantrekkelijk voor toeristen. Enthousiasme bij allen. Zelf nog even kijken? De plannen zijn in te zien op www.vitalekernvorden.nl. De werkgroep nodigt iedereen uit te blijven reageren.

Verkeer
Een belangrijk onderwerp in de dorpsontwikkeling is verkeer. De plannen daarvoor zijn ook al in een vergevorderd stadium en dienen onderbouwd te worden met een nulmeting. Dit om naderhand te kunnen zien dat er daadwerkelijk verbetering gaat optreden. Dit verkeersonderzoek vindt plaats in de week van maandag 4 november en omvat zowel het aantal voertuigen als hun snelheid.

Aldi
De verbouwing van de Aldi is in nauw overleg met werkgroep Vitale Kern opgestart. Zo heeft de Aldi geluisterd naar de vraag om de uitstraling van het nieuwe gebouw aan te passen aan het dorpsbeeld. Daarnaast worden er op advies van Vitale Kern bomen aangeplant op de parkeerplaats. Stichting Bomenbelang heeft een advies uitgebracht over welke bomen het meest geschikt zijn om een veilige, groene, aantrekkelijke, plaagvrije, onderhoudsvriendelijke en in de zomer schaduwrijke parkeerplaats te maken.

Hoe verder?
Daar was men zeer benieuwd naar. Met de positieve reacties op deze plannen kunnen de volgende stappen worden gezet. Zaken moeten nu meer in detail worden uitgewerkt en afgestemd. Ook in deze volgende fase blijft de inbreng van inwoners belangrijk.

Oud en jong
In de eerste uren van de bijeenkomst waren het voornamelijk oudere inwoners die hun stem lieten horen. Op de valreep wipten ook nog wat jonge mensen binnen. De werkgroep ziet in, dat ze extra activiteiten moeten gaan ontwikkelen om ook de jonge Vordenaren nadrukkelijk bij de plannen te betrekken.

Kritische vraag
Veel inwoners vragen zich af hoe deze plannen voor een Vitale Vordense kern, zich verhouden tot mogelijke ontwikkelingen in andere delen van het dorp, zoals de komst van een Coop in de voormalige Rabobank. Zij maken zich zorgen over de verkeerssituatie bij de wegversmalling, de toegankelijkheid van het gezondheidscentrum en de parkeermogelijkheden. Men heeft vragen over hoe de procedure loopt. Het houdt de gemoederen bezig. Hopelijk komt er snel een antwoord op deze vragen.

Voor vragen over de Vitale Kern plannen, zie de website of bel 06-21811791.


www.vitalekernvorden.nl