Wethouder Buunk voor het nieuwe pand van de Werkcarroussel in Zelhem dat binnenkort z’n deuren opent. Foto: gemeente Bronckhorst
Wethouder Buunk voor het nieuwe pand van de Werkcarroussel in Zelhem dat binnenkort z’n deuren opent. Foto: gemeente Bronckhorst

Vanzelfsprekend sociaal ondernemerschap

De termen Maatschappelijk verantwoord ondernemen of Sociaal ondernemen zijn in principe bedacht voor bijzondere bedrijven. Bedrijven die zich toeleggen op producten of diensten waarmee de bijdrage aan de samenleving voorop staat en winst maken ondergeschikt. Een wereldwinkel of een zorgboerderij is van aanvang af opgezet voor een maatschappelijke bijdrage. Voor de meeste bedrijven geldt echter dat de bijdrage aan de samenleving onderdeel uitmaakt van hun reguliere bedrijfsproces. Sommige bedrijven laten dat zien, terwijl anderen in stilte hun heilzame werk doen.

Alle bedrijven die ik in Bronckhorst en elders in de Achterhoek bezoek, zien voor zichzelf een maatschappelijke taak. Subsidiëren van verenigingen, materiaal uitlenen, een handje helpen bij mensen die het nodig hebben: het is niet of-of, maar en-en. Bedrijven doen dat allemaal. Sociaal ondernemerschap is hier een vanzelfsprekendheid. Het verhaal begint meestal niet over de omzet of de winst, maar met de trots op hoe ze met hun product iets beters leveren aan hun klant dan een ander. Ze maken diervoeding waarvan de huisdieren en het vee gezonder worden. Ze ontwikkelen nieuwe isolatietechniek die een bestaande woning verduurzamen zonder de sores van een verbouwing.

Mooie ontwikkelingen
Het leukste vind ik die bedrijven die zich ineens bedenken dat hun kennis of product ook hele andere problemen kan oplossen dan waaraan ze normaal werken. Ondernemers die kennis van metaalbewerking voor onderdelen voor ramen en deuren inzetten om drijvende zonnepanelen te maken. Ondernemers die zich het hoofd breken over hoe zij hun kennis van auto onderdelen op medische hulpmiddelen kunnen toepassen, om bijvoorbeeld betere protheses te maken voor mensen die niet kunnen lopen. Hoe groter de maatschappelijke uitdaging, hoe harder onze ondernemers werken om het te kunnen oplossen.
Bij al deze bedrijven werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als vanzelfsprekend. Als wethouder ben ik daar heel erg blij mee. Voor sommige mensen staat een fysieke beperking een arbeidzaam leven in weg, voor anderen is het lastig om het werktempo van collega's bij te benen. En dan zijn er mensen die er een tijdje uit zijn geweest door ziekte of die omscholing nodig hebben na het verdwijnen van een eerdere baan. Zo is er een gevarieerde groep mensen die op een of andere manier een 'afstand tot de arbeidsmarkt' hebben.

Nieuw: Werkcarroussel
Veel bedrijven in Bronckhorst zijn bereid een passende werkplek te bieden en zorgen voor begeleiding. Natuurlijk ontzorgt de gemeente hen zoveel mogelijk. Onze accountmanagers en consulenten van de sociale teams houden goed contact om de optimale begeleiding te verzorgen. En vanaf december starten we met een Werkcarroussel in Zelhem. Een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op een werkplek in een bedrijf. Dit doen we als gemeente niet alleen, maar samen met bedrijven: vanzelfsprekend sociaal ondernemerschap!

Willem Buunk, wethouder
gemeente Bronckhorst