Jos Hoenen (tweede links) ontvangt (oud)-Vordenaren in Kasteel Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen
Jos Hoenen (tweede links) ontvangt (oud)-Vordenaren in Kasteel Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen

Buren kijken ogen uit in kerstkasteel Vorden

VORDEN – Wie woensdagavond 11 december met de auto of fiets het pad kwam oprijden naar Kasteel Vorden, kreeg al een inkijkje in het kasteel in kerstsfeer. Wandelend over het donkere pad naar de voordeur zagen de (oud)-Vordenaren al een stukje van de sfeervol ingerichte kamers en de grote kerstboom in de voormalige trouwzaal. De eigenaren van Kasteel Vorden, Karin de Rouw en Jos Hoenen, waren verheugd om hun buren uit Vorden te ontmoeten tijdens deze speciaal voor hen georganiseerde kerstopenstelling.

Door Liesbeth Spaansen

Na de loopbrug en trap, verlicht met grote lantaarns, werden de gasten, Vordenaren of oud-Vordenaren die waren gekomen op de uitnodiging, hartelijk ontvangen door de kasteeleigenaren. Zij gingen in gesprek met elkaar en kregen waar nodig uitleg over de inrichting, maar mochten verder vrij rondkijken op de verschillende verdiepingen.

Namens de vrijwilligers van de VVV Vorden was Karin Jansen aanwezig. Zij was positief over het initiatief. "Ik woon nu drie jaar in Vorden en was nog niet eerder binnen geweest. Wel op het landgoed tijdens Mañana Mañana. De VVV promoot de kastelenroute. Ik vind het een mooi kasteel." Ook de in Vorden wonende burgemeester Marianne Besselink kwam het kasteel bekijken en sprak met de eigenaren over de geste.

Ook de

burgemeester

kwam het

kasteel

bekijken en

sprak met de

eigenaren over

de geste

Naast alle positieve reacties op het kerstkasteel en de geste van de kasteeleigenaren om inwoners van Vorden uit te nodigen, was er ook een kritische noot te horen. "De geste had veel eerder gemoeten. Het doet zeer dat dit niet des Vordens is gegaan", vindt deze gaste. "Kijk naar de familie Thate van landgoed en kasteel Den Bramel, wat daar wordt gedaan voor de omgeving. Ik vind het nog steeds jammer dat de gemeente het pand niet heeft verkocht aan het Gelders Landschap en Kastelen."

De kamers waren allemaal in kerstsferen gehuld met prachtig versierde kerstbomen en brandende open haarden. Bezoekers keken hun ogen uit. Ook Gijs van den Biggelaar keek enthousiast rond. "Het kasteel is prachtig in kerstsfeer. Karin heeft ongelooflijk haar best gedaan."

De grote kerstboom oogstte veel bewondering. Die stond in de grote zaal, de vroegere balzaal en later, toen het kasteel als gemeentehuis van Vorden diende, de trouwzaal. Deze was meerdere keren het middelpunt van de rondwandeling. "Ik ben hier getrouwd, op deze plek", werd door verschillende dames aangewezen. "Mooi dat we hier toch nog een keer kunnen staan."

In restaurant 't Kasteelhaantje stond een kopje koffie, thee of glühwein klaar.

Karin en Jos kijken terug op een mooie avond, waar zij met vele Vordenaren hebben mogen kennismaken.