Uit handen van Willemijn Colenbrander van Stichting Vrienden van de Hackfortsche Windmolen ontvingen de vrijwillige molenaars Hans Hissink van de Hackforter Watermolen en Henk Louw van de Hackfortsche Windmolen de eerste exemplaren van de nieuwe folder. Foto: Jan Hendriksen
Uit handen van Willemijn Colenbrander van Stichting Vrienden van de Hackfortsche Windmolen ontvingen de vrijwillige molenaars Hans Hissink van de Hackforter Watermolen en Henk Louw van de Hackfortsche Windmolen de eerste exemplaren van de nieuwe folder. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Wandelen van wind naar water

Nieuwe folder versterkt verbinding Hackfortse molens

Door Jan Hendriksen

VORDEN - "Met de nieuwe folder 'Wind en water', inclusief de ongeveer vijf kilometer lange nieuwe wandeltocht tussen de Hackforter Watermolen en de Hackfortsche Windmolen, willen we de verbinding tussen beide molens nieuw leven inblazen." Met deze woorden presenteerde Harmjan Warringa namens de Stichting Vrienden van de Hackfortsche Windmolen zaterdagmiddag in de Keuken van Hackfort de nieuwe folder.

De folder met als ondertitel 'Molens en kastelen langs de Baakse Beek' vertelt het verhaal van de beide korenmolens die samen een lange geschiedenis hebben. Een verleden dat ze delen met Baakse Beek die, op zeker zes locaties, watermolens heeft voorzien van stromend water. Uit handen van Willemijn Colenbrander van Stichting Vrienden van de Hackfortsche Windmolen ontvingen de vrijwillige molenaars Hans Hissink van de watermolen en Henk Louw van de windmolen de eerste exemplaren van de nieuwe folder die mede tot stand is gekomen met medewerking van Natuurmonumenten.
"We zijn trots op de folder, die mooi en origineel is geworden vooral dankzij de prachtige tekeningen van Helen Niemeijer en de redactionele medewerking van Anouk Ballot van Natuurmonumenten. Met deze nieuwe folder geven we bezoekers een inkijkje in de geschiedenis van onze beide molens en, in bredere zin, in ons stukje Achterhoek met de Baakse Beek en de aangrenzende landgoederen. En, niet onbelangrijk, we geven hiermee een aanzet tot een nadere/hernieuwde kennismaking met de molenaars van beide molens", aldus Warringa.

Gezamenlijk verleden
De twee molens hebben gezamenlijke wortels in een roemrucht Hackfortsch verleden. De wind- en de watermolen waren generaties lang in het bezit van de familie Westerholt tot Hackfort. De Hackfortsche watermolen die uit 1750 dateert én de windmolen uit 1851 hebben jaren samen gemalen als een wind/water-tweeling, die gebroederlijk het graan maalde voor de pachters van Hackfort. In tijden van droogte was men aangewezen op de windmolen. Ook de laatste jaren heeft de watermolen door de extreme droogte niet kunnen malen. De windmolen heeft nog kunnen malen voor enkele biologische boeren op Hackfort, en hoefde dus niet alleen 'voor de prins' te malen. Dat betekent dat de wieken wel draaien maar dat er niet gemalen wordt.
De windmolen is in 1960 overgegaan in handen van de toenmalige gemeente Vorden en later naar de Vordense Molenstichting. De molenaars hadden vanaf dat moment nog nauwelijks contact met elkaar. Waar de Hackforter Watermolen een publiekstrekker is, mede door haar ligging bij k
asteel Hackfort werd de windmolen min of meer opgeslokt door de Vordense molenwijk.

Toekomst
Beide molens behoren tot ons schaarser wordend erfgoed. De vrijwillige molenaars van de molens weten, na de presentatie van de nieuwe folder en de toast die ze daarna uitbrachten, weer waar ze het allemaal voor doen. "Deze twee werktuigen, de één aangedreven door wind en de ander door stromend water, blijven behouden voor de toekomst."