Desondanks de regen bleven de mensen komen op de kerstmarkt, maar minder dan andere jaren. Foto: PR.
Desondanks de regen bleven de mensen komen op de kerstmarkt, maar minder dan andere jaren. Foto: PR. Foto:

Regen verstoort Vordense
kerstmarkt

Standhouders komen volgend jaar graag droog terug

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Eén van de kerstcommissieleden zorgde er zaterdagmiddag nog snel voor dat één van de standhouders die open en bloot op het Marktplein stond een 'dak' boven zijn hoofd kreeg. Het weer zat deze zaterdag de Vordense kerstmarkt namelijk niet mee. De regen was dit jaar spelbreker op de altijd zo sfeervolle en gezellige markt die de kerstcommissie onder auspiciën van de Vordense Ondernemers Vereniging organiseert.

Desondanks bleven de bezoekers komen, maar het waren er minder dan andere jaren. Toch leek de sfeer bij de standhouders alleen maar beter te worden door de regen, al was het maar om elkaar moed in te praten en te zingen. Toen rond vier uur zestig jonge dansers op initiatief van Indoor Sport Vorden onverwacht een Flashmob uitvoerden was het gelukkig droog en de kerstmarkt liep weer helemaal vol. Helaas begon het even daarna weer te regenen. Daardoor werd het gezellig druk in de plaatselijke horeca, maar op de kerstmarkt was het rustiger dan gehoopt.
De standhouders en bezoekers waren allemaal lovend over de aanpassingen in de aankleding met onder andere enorme kachels die door Beeftink Vorden waren geplaatst. "Volgend jaar willen alle vijftig standhouders allemaal graag terugkomen voor de bezoekers maar dan hopelijk met beter weer", zei Karin Krijt-Garritsen namens de kerstcommissie. De markt werd zaterdag door voorzitter Peter Besselink van de VOV officieel geopend niet nadat eerst een zevental leden van de Midwinterhoorn Groep Lochem en Omstreken een luisterrijk podium hadden gekregen in de Dorpskerk. Daarbij werden midwinterhoorn-gedichten voorgedragen in het Achterhoeks (Wilja Stegink), Twents (Gafur Wargerink) en in het Nederlands (Jacobus Trijsburg), omlijst met de mooiste midwinterhoorn-melodieën uit de streek. De blazers zorgden tevens op de kerstmarkt voor hun zo bekende sonore geluid waar ook muzikale intermezzo's
werden verzorgd door onder meer het jeugdensemble van Harmonie Vorden, Cleo Vlogman (zang), Marise den Bakker (zang), Martine Smit (zang), de band Steve Nippels en het koor Chic & Shanty.

Ambachtelijk
Dit jaar was op de kerstmarkt extra aandacht besteed aan het thema 'ambacht'. De kerstcommissie van de VOV had hiervoor zelfs een wedstrijd uitgeschreven met prijzen voor de mooiste kraam en presentatie. Karin Krijt: "Bij een kerstmarkt denkt iedereen al snel aan nostalgie, houten kramen, vuur om je warm te houden, glühwein en tradities. En wij hebben dit jaar speciaal ingezet op dit thema waarbij er volop plek was om het respect voor ambachten te laten zien en voelen." Er was daarom extra aandacht in de kraampjes voor bijvoorbeeld ambachtelijk gemaakte honing en bijenwasproducten (Het Groene Lokaal), wafels (IJsboerderij 't Dommerholt), rookworst (hotel-café Heezen), kaarsen (Balsemientjes Kaarsenmakerij) glas en lood (Monique Löbker), brood (IJsselbrood), snert (De Herberg) en de midwinterhoorn (Midwinterhoornblazers Groep Lochem en Omstreken).

Winnaar
Winnaar van de wedstrijd werd Han Joling (46) van IJsselbrood uit Zutphen met zijn huisgemaakte brood. IJsselbrood is een bakkerij waar brood bereid wordt met uitsluitend natuurlijke biologische ingrediënten. "Door het gebruik van tarwedesem krijgt het deeg alle tijd om rustig te rijzen. De broden worden door mij met de hand gevormd en daarna gebakken in een houtgestookte steenoven. Het brood krijgt hierdoor een rijke en zachte smaak", zei Joling die voor het eerst op de Vordense kerstmarkt van de partij was. In 2016 maakte de Zutphenaar van zijn hobby zijn beroep en sinds juli 2017 bakt hij zijn eigen houtovenbrood in zijn steenoven waarin de warmte goed opgeslagen wordt en later langzaam wordt afgegeven. "Het brood krijgt hiermee een eigen smaak en bijzondere kleuring", aldus de winnaar. De tweede prijs werd toegekend aan Monique Löbker (glas in lood artikelen en demonstratie) en de derde prijs was voor Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg met hun Snert Kroam.
Meer foto's op onderstaande website.


www.achterhoekfoto.nl

Winnaar van de ambachtelijke wedstrijd werd Han Joling (46) van IJsselbrood uit Zutphen. Foto: Achterhoekfoto.nl.
Muzikale intermezzo's werden onder meer verzorgd door het jeugdensemble van Harmonie Vorden. Foto: Jan Hendriksen