De Vordense bloemist Jan-Willem Elbrink (links) gaat een belangrijke rol spelen in de aankleding van de nieuwe Coop-supermarkt, die Monique en John van den Voort in februari in Vorden openen. Foto: Luuk Stam
De Vordense bloemist Jan-Willem Elbrink (links) gaat een belangrijke rol spelen in de aankleding van de nieuwe Coop-supermarkt, die Monique en John van den Voort in februari in Vorden openen. Foto: Luuk Stam Foto:

'Wij willen door samenwerking iets heel moois neerzetten'

Super- markt Coop Van der Voort en Bloemsier- kunst Elbrink zijn een bijzondere samenwerking gestart

Door Luuk Stam

VORDEN - Supermarktondernemers Monique en John van der Voort uit Zelhem en bloemist Jan-Willem Elbrink uit Vorden gaan er samen voor zorgen dat de nieuwe Vordense supermarkt die op maandag 10 februari opent een unieke entree krijgt.

Binnenin de supermarkt komt een vijf meter hoge betonnen boom met daarin van bladgoud gemaakte koeienneuzen te staan. De boom gaat het centrum vormen van een nieuw kunstwerk waarin ook alle acht Vordense kastelen terugkomen.

Het geheel is een initiatief van Elbrink, die op verzoek van Monique en John van der Voort uit Zelhem de verkoop van bloemen in de nieuwe supermarkt gaat verzorgen. "En ik kreeg de ruimte om daaromheen iets unieks te maken", vertelt hij. "Wij willen door samenwerking iets heel moois neerzetten."

Het boomkunstwerk is gekocht van beeldend kunstenaar Joris Baudoin – bijgenaamd Joris Beton – uit Heerewaarden. Voor de plaatsing zal de kunstenaar zelf naar Vorden komen. De gehele pui van het voormalige Rabobank-pand zal tijdelijk worden verwijderd om de betonnen boom in twee delen naar binnen te krijgen. "Het zal net kunnen", verwacht Baudoin.

Zijn kunstwerk dat de naam 'the last tree standing' draagt, kost 20.000 euro. Het werk was deze zomer in het kader van culturele activiteiten te zien op de Waalkade in Zaltbommel, maar de gemeente wilde het hier weer weg hebben en had geen interesse om het werk te kopen. Er kwam geen nieuwe plek voor de betonnen boom.

Baudoin was daar niet blij mee en bracht het beeld demonstratief naar de lokale milieustraat. Hij vindt dat musea, maar ook galerieën, verzamelaars, subsidieverstrekkers en media te veel aandacht hebben voor de kunstenaars met bekende namen, waardoor veel kunst in het anonieme verdwijnt. Omroep Gelderland maakte van zijn actie een nieuwsitem.

Dat item zag Elbrink langskomen. Hij was op zoek naar een manier om rondom zijn bloemen in de nieuwe supermarkt iets bijzonders te creëren. De bloemist wil met de boom een verwijzing maken naar de vorig jaar gekapte witte paardenkastanje, die jaren in het centrum van Vorden stond. "Die komt straks ongeveer terug in de winkel", stelt hij.

Met hout gaat hij er zelf een heel kunstwerk omheen bouwen. De entree van de supermarkt moet één grote belevingsruimte worden, aangekleed door de bloemen. "Zodat je een warm gevoel krijgt", verklaart Elbrink. "De bedoeling is dat de mensen binnen komen en direct denken van: wow!", voegt Monique van der Voort toe. "En dat gaat zeker gebeuren."

De 44-jarige Zelhemse wordt als onderneemster het gezicht van de supermarkt. Zij is momenteel werkzaam als supermarktmanager bij de Coop-vestiging in Doetinchem en leidde voorheen ook vestigingen van de supermarktketen in Zutphen, Schiedam en Ridderkerk. Ook haar man John van der Voort werkte voorheen voor Coop. Nu is hij als projectmanager bij een extern bureau nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe winkel.

Beiden zijn ze zeer te spreken over de tot stand gekomen samenwerking met Elbrink. "Het idee van Jan-Willem stond ons aan en de kwaliteit van zijn bloemen is gewoon goed", vertelt John van der Voort. "Dan is het beter dat hij het regelt dan dat wij het er tussendoor bij gaan doen. Wij denken dat we hiermee echt een meerwaarde kunnen bieden."

De entree van

de supermarkt

moet één

grote

belevings-

ruimte

worden,

aangekleed

door de

bloemen

De biologisch gekweekte bloemen van Elbrink sluiten ook perfect aan op het duurzame karakter van de nieuwe supermarkt. Zo krijgt de winkel ledverlichting, een systeem voor warmteterugwinning, zonnepanelen, een parkeerplaats met twee oplaadpunten voor elektrische auto's en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

De Rabobank vertrekt eind dit jaar uit het pand aan de Zutphenseweg. De bankautomaten blijven onderdeel uitmaken van het gebouw, net als de vestiging van een apotheek en een makelaar. De deuren van de nieuwe Coop-supermarkt gaan voor het eerst open op maandag 10 februari. Op zondag 9 februari vanaf 14.00 uur is er een openingsreceptie.

Deze boom stond afgelopen zomer nog op de Waalkade in Zaltbommel, maar krijgt binnenkort een prominente plek in de Coop-supermarkt in Vorden, die begin volgend jaar opent. De vijf meter hoge betonnen boom met daarin van bladgoud gemaakte koeienneuzen is gemaakt door beeldend kunstenaar Joris Baudoin uit Heerewaarden. Het werk draagt de naam ‘the last tree standing’, de laatst overgebleven boom. Het kunstwerk gaat op symbolische wijze de plek