Wethouder Paul Hofman, Frans Peelen, Harry Sesink en Mariska Schoon onthullen de 'duurzame ster 2019' van Het Steenders Landschap. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Paul Hofman, Frans Peelen, Harry Sesink en Mariska Schoon onthullen de 'duurzame ster 2019' van Het Steenders Landschap. Foto: Liesbeth Spaansen

Het Steenders Landschap in de 'Duurzame Walk of Fame'

STEENDEREN/BRONCKHORST - Een grote groep vrijwilligers van Het Steenders Landschap (HSL) stond woensdagmiddag 18 december in afwachting van wethouder Paul Hofman bij het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo voor het officiële moment van onthulling van de tegel 'duurzame ster 2019' in de 'Duurzame Walk of Fame'. Na zijn toespraak veegde de wethouder, samen met drie vrijwilligers van HSL het zand van de al in het pad geplaatste tegel.

Door Liesbeth Spaansen

Wethouder Hofman van duurzaamheid heette een grote groep HSL'ers, gebiedsambtenaar Arie Vries, ambtenaren Willy Toonk en Eric Mol en raadslid Herman van Rooijen welkom en roemde de natuurvereniging met hun werk. Dat er zo'n grote groep vrijwilligers naar Hengelo was gekomen om de onthulling bij te wonen, laat hun grote betrokkenheid zien. Al jaren zijn deze mensen actief in het onderhoud, herstel en ontwikkeling rond Steenderen.

"Al zestien jaar doen jullie goed werk in het landschap van Steenderen. Jullie zijn onze inspiratie in het overleg over het landschap in de gemeente."

'Jullie zijn onze

inspiratie in

het overleg

over het

landschap in

de gemeente'

De eerste samenwerking tussen HSL en gemeente dateert overigens al vanaf het begin van het project Dorp en Rand.

Naast wethouder Paul Hofman gingen Frans Peelen, Harry Sesink en Mariska Schoon op hun knieën en veegden het zand weg zodat de tegel zichtbaar werd. Het Steenders Landschap is de derde 'duurzame ster' in de 'Duurzame Walk of Fame', na Gaby Koenders voor natuurpark en zonnepark De Kwekerij in Hengelo in 2017 en de Energie Coöperatie Wichmond-Vierakker als eerste energiecoöperatie in de gemeente Bronckhorst in 2018. "Dit jaar zijn we gaan kijken naar een duurzaam project met betrekking tot natuur. Dat is Het Steenders Landschap geworden."

Binnen het platform Op Morgen worden krachten gebundeld voor een beter klimaat in Bronckhorst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet.

Speciale

onder-

scheiding

voor een

inwoner of

organisatie

die bijdraagt

aan

duurzaamheid

HSL doet dit onder andere door het aanplanten van extra bomen en inzaaien met bloemenmengsels.

Harry Sesink bedankte de wethouder voor de mooie woorden. "We hopen nog lang te mogen samenwerken. Ik hoopte er nog wel op wat bomen te krijgen. In de gemeente zijn er veel herplaatst, maar in Steenderen eigenlijk bijna niet." De wethouder heeft inmiddels toegezegd hiermee aan de slag te gaan.

De Duurzame Ster is een speciale onderscheiding voor een inwoner of organisatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan duurzaamheid in zijn of haar woonomgeving. Dit is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt.

Tijdens de werkochtend op zaterdag 14 december werd de tweede 'duurzame ster 2019'-tegel voor Natuurvereniging Het Steenders Landschap al overhandigd aan bestuurslid en initiatiefnemer Harry Sesink. Die tegel wordt op een nog nader te bepalen plaats ergens in of rondom Steenderen geplaatst.


hetsteenderslandschap.nl