Meester Henny Barnhoorn en Mister Einstein hoorden bij elkaar. Foto: Liesbeth Spaansen
Meester Henny Barnhoorn en Mister Einstein hoorden bij elkaar. Foto: Liesbeth Spaansen

Meester Mister Henny Einstein gaat met pensioen

Vervolg van de voorpagina

TOLDIJK - De aap was bij Juf Iris. "Henny is de meester van onderzoekend en ontdekkend leren. Hij kwam met nieuwe lesideeën, leerlijnen voor robotica, was ICT coördinator, heeft een passie voor planeten en had een eigen inbreng in de musical en kamp." Met de schildpad van juf Jacqueline werd de doorzetter benoemd. "Je zoekt nieuwe uitdagingen en houdt vol, helpt iedereen op school." De Uil bij juf Annet vertelde een verhaal. "Er was eens …" Meester Henny vroeg naar ieders ervaringen, wat goed ging of mis, waarbij ondertussen de oplossingen zelf werden gevonden.

Meester Jan liet het ontstane spindiagram zien. "Henny, de cirkel is rond. Kijk naar de doelen van het Pensioen Ontwikkelingsplan (POP): afkicken van werk, zoeken naar nieuwe uitdagingen, lekker koken, genieten van de kleinkinderen, meer bewegen en koffiedrinken op De Rank."
Mister Einstein, het geesteskindje van Henny, staat symbool voor ontwerpend en ontdekkend leren en was het begin van technieklessen van meester Henny. Jan Burgers blikt kort terug op de 3D projecten, de Engeland reizen en de 25 jaren fijne samenwerking. Henny kreeg van de collega's een fietscomputer cadeau.
"Tja, daar staan we dan .. het moment waarvan je wist dat dat ging komen," begint Henny zijn afscheidswoordje. Hij nam de aanwezigen mee in zijn onderwijsloopbaan, waarna hij zijn goede collega en vriend Jan een fles goede cognac cadeau doet. Zanggroep Octo Viri trad op en zorgde voor een muzikaal slot van de dag.

40 jaar onderwijs
Henny Barnhoorn begon veertig jaar geleden als leerkracht in Leiderdorp. Hij trouwde met Ina die in Woubrugge voor de klas stond. De kinderen Matthijs en Jorien werden er geboren. Na ruim negen jaar vond hij een andere plek, Het Baken in Lelystad. Daar werd dochter Karlijn geboren. Tijdens een managementcursus bij Ruighenrode in Lochem ontdekte hij een mooie omgeving om te wonen.

Toen zich de kans voordeed te solliciteren in Borculo verhuisde het gezin. Henny en Ina werkten samen op de Willem de Zwijgerschool, waar de drie kinderen ook naar school gingen. Weer zo'n negen jaar later accepteerde Henny een baan op De Haven in Doetinchem. Door een burn-out was hij twee jaar thuis, maar daarna ging hij eerst weer aan de slag op de Julianaschool in Doetinchem.
En snel daarna op De Rank in Toldijk. Na de eerste jaren in de middenbouw, kon hij doorschuiven naar de bovenbouw. Uiteindelijk vierde hij recent op De Rank zijn 12,5-jarig jubileum op de Rank en 40 jaar onderwijs.