Henny van Zadelhoff krijgt het PKN Draaginsigne in zilver opgespeld door Leida Kuperij. Voorzitter van de kerkenraad Hans Nusselder kijkt toe. Foto: Liesbeth Spaansen
Henny van Zadelhoff krijgt het PKN Draaginsigne in zilver opgespeld door Leida Kuperij. Voorzitter van de kerkenraad Hans Nusselder kijkt toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Kerkelijke onderscheiding voor Henny van Zadelhoff

Draaginsigne in zilver voor ouderling en scriba

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO – Henny van Zadelhoff-Besselink trad zondag 24 februari tijdens de viering in de Hummelose kerk terug uit de kerkenraad van de Protestantse Gemeente van Hummelo, na vele jaren als ouderling en scriba. Vanwege het feit dat zij haar werk deed met grote overtuiging, inzet, zorg en toewijding besloot de kerkenraad haar een bijzondere eer te verlenen: het Draaginsigne in zilver, een onderscheiding van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Voorganger Ds. Elise Roth-Wijnands noemde in haar welkomstwoord al even dat Henny van Zadelhoff afscheid neemt maar niet weggaat. Kerkenraad voorzitter Hans Nusselder sprak Henny toe. Hij benoemde de klik tussen hem als voorzitter en Henny als scriba. "Er zit toch 30 jaar tussen, maar ik heb het contact als prettig ervaren. Aan de gezichtsuitdrukking van Henny was altijd duidelijk te zien hoe ze ergens over denkt."

Tachtigjarige was rond de 25 jaar actief voor de Protestantse Kerk Nederland

Henny wordt 80 dit jaar en ze vond het daarom tijd om na rond de 25 jaar actief te zijn geweest, eerst jarenlang als ouderling en de laatste jaren als scriba, terug te treden. "Zij is het geheugen van de kerkenraad en heeft met veel mensen te maken gehad." De voorzitter benadrukt dat alle vrijwilligers veel inzet tonen. "Ze doen allemaal veel, toch heeft de kerkenraad gedacht, met een eerste aanzet van Leida Kuperij om Henny in het zonnetje te zetten, te eren en decoreren. Het is een onderscheiding van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) voor mensen die nóg meer voor anderen hebben gedaan." Hans las de oorkonde voor, waar Henny stil van werd.

Hans liet de eer aan Leida Kuperij om Henny de onderscheiding, het Draaginsigne in Zilver, op te spelden. Henny bedankte iedereen. "Eigenlijk moet ik een speech eerst op papier zetten, maar dat kan nu niet. Dankjewel allemaal, want jullie, de gemeenschapsleden, hebben toch goedgekeurd dat ik deze onderscheiding mag ontvangen."

Tot slot nam zij letterlijk plaats in de gemeenschap, bij haar man, dochter en kleinkinderen. De plaats van Henny als scriba is ingenomen door Barend Verkerk.

De onderscheiding was een grote verrassing voor Henny: "Ik heb niks gemerkt, hoewel ik wel merkte dat er werd vergaderd waar ik niet bij was. Maar ik dacht er daarna niet meer aan." Na de viering kwamen gemeenteleden haar de hand schudden en ze kreeg ook bloemen.