Bennie Jolink opende de nieuwe fase van het project met het maken van een klompentekening. Links naast hem oud-klompenmaker Jo Hilderink. Foto: Luuk Stam
Bennie Jolink opende de nieuwe fase van het project met het maken van een klompentekening. Links naast hem oud-klompenmaker Jo Hilderink. Foto: Luuk Stam

Klompenproject breidt uit

Nieuwe fase project 'De Klompenmakers zijn terug'

Door Luuk Stam

KEIJENBORG - Met het maken van een speciale Keijenborgse klompentekening en het uitkiezen van de mooiste klomp van de avond gaf Normaal-voorman Bennie Jolink op dinsdag 19 februari in Coens Tapperij de aftrap voor de nieuwe fase van het project 'De Klompenmakers zijn terug'. Daarin wil het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg onder meer Europese Leader-subsidie binnenhalen en de samenwerking zoeken met scholen en bedrijven in de regio.

Het platform begon in 2016 met het project dat Keijenborg als klompendorp op de kaart moet zetten. Er ontstonden onder meer een cursus handmatig klompen maken, een klompenfietsroute, een drankje (klompennat) en klompenbrood. Waar Hengelo de paardenmarkt en de wegrace heeft, wil het toeristisch platform de klompen nu nog nadrukkelijker gaan inzetten als trekpleister voor Keijenborg.
Om daarin verdere stappen te zetten, klopte het Toeristisch Platform onder meer aan bij de gemeente Bronckhorst en kreeg daar hulp van ideeëndokter Johan Godschalk. Hij ziet flink wat kansen voor het project. "Ieder dorp en iedere stad zoekt naar verhalen om zichzelf te profileren", vertelt hij. "Keijenborg heeft dat verhaal al. Dat is een enorme rijkdom."
Volgens Godschalk kunnen de klompen als kapstok dienen voor activiteiten om het dorp met het oog op de toekomst verder te ontwikkelen. "Het doel is dat het hier ook over twintig, dertig of veertig jaar nog fijn, goed en leefbaar is", stelt hij. "De klompen geven de gelegenheid om koppelingen met het onderwijs en met bedrijven te maken. Laat bijvoorbeeld een kunstacademie een modieuze klomp ontwikkelen, dat je een klompwalk krijgt in plaats van een catwalk. Het is zomaar een idee. Er liggen legio kansen."
De Europese leader-subsidie – die bedoeld is om de leefbaarheid in plattelandsdorpen te bevorderen – zou het project 30.000 tot 120.000 euro kunnen opleveren. Daarvoor moet het platform wel met een goed verhaal komen waaruit onder meer de haalbaarheid, de meerwaarde en het draagvlak van het project blijken. De ideeën die dinsdagavond onder de bezoekers zijn opgehaald, wil het platform gebruiken om dat verhaal verder vorm te geven.
Aan de oproep om op klompen naar Coens Tapperij te komen, gaven alvast de nodige mensen gehoor. Samen met oud-klompenmaker Jo Hilderink zocht Bennie Jolink de mooiste klompen van de avond uit. De klompen met de Achterhoekse vlag vielen in de smaak, maar de eer ging uiteindelijk naar de voetbalschoenklompen met de noppen van een crossband. "Die vind ik wel heel origineel", liet Jolink weten.