Predikant Ina Veldhuizen is ook dit jaar bij de Doetinchemse Passietocht weer de verteller. Foto: Josée Gruwel
Predikant Ina Veldhuizen is ook dit jaar bij de Doetinchemse Passietocht weer de verteller. Foto: Josée Gruwel Foto:

'De kunst is om met het verhaal iedereen te raken'

Eerste lustrum Passietocht Doetinchem

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Vanuit Muziekschool Oost-Gelderland, in samenwerking met de Protestantse Gemeente Doetinchem, wordt voor het vijfde jaar op rij een passietocht georganiseerd. Predikant Ina Veldhuizen was er vanaf de eerste keer bij. Zij schrijft de verbindende teksten bij de tocht en spreekt deze uit. "De grote kunst is om het lijdensverhaal in deze tijd te zetten, zodat het heel herkenbaar is en het iedereen kan raken."

Het verschijnsel passietocht heeft misschien wel zo'n grote vlucht genomen door de ontkerkelijking, denkt Veldhuizen. "Veel mensen hebben geen geschiedenis met de bijbel en kijken nu met een frisse blik naar het lijden van Christus. Ze zien de diepere waarde ervan in. Bij jongere generaties, katholiek én protestant, zie je ook dat waarschijnlijk om die reden vasten weer in het vizier is." Het bijzondere van de Doetinchemse Passietocht is dat die een eigen twist heeft, zo klinkt er niet alleen klassieke muziek, zoals bij de Matthäus Passion, of alleen lichte, zoals bij The Passion, maar wordt er gekozen voor juist een mix van allerlei muziekstijlen. Dit jaar onder andere delen uit de rockopera Jesus Christ Superstar, Ave Verum van Charles Gounod en Pie Jesu van Andrew Lloyd Webber. Door deze keuze kunnen zoveel mogelijk mensen aansluiten.
Het is onder andere de muziek waardoor Veldhuizen zich laat inspireren bij het schrijven van de teksten. "De muziek kleurt de teksten. Maar dat niet alleen, ook de omstandigheden kleuren, zoals nu de aanslag in Utrecht."

Het lijdensverhaal van Jezus maakt elke keer opnieuw indruk. "Dwars door het lijden heen schijnt er toch licht aan het eind van de tunnel. Dat geeft hoop, perspectief voor wie lijdt. Daarnaast zijn er in het verhaal zoveel identificatiemomenten. Alle personen kun je wel een keer wezen: Judas, Petrus, Maria Magdalena, Pontius Pilates, Herodus, Jezus. Het verhaal is een vrij confronterende spiegel. Het geeft een inkijk in hoe je in het leven staat: kijk je weg, ga je ergens voor staan, ben je het slachtoffer? Het geeft ook aan dat iedereen naast een lichte ook een duistere kant heeft, dat je die mag laten zien en eraan kunt werken en daarop niet veroordeeld hoeft te worden."

Kruisdragers gevraagd
De Passietocht vindt op 17 april om 19.30 uur plaats vanaf het Mark Tennantplantsoen. "Een mooie plek, die bij mij associaties oproept met de olijfgaard Getsemane." De route gaat via de Synogagestraat en de Boliestraat naar de Catharinakerk aan het Simonsplein. Muzikale medewerking wordt verleend door een projectkoor onder leiding van Anna Marie Krijgsman, een gelegenheidsorkest, barokensemble Barok Centraal, sopranen Marieke Visser en Rosanne Heebing, en pianiste Maria Woerde. Voor de tocht worden er kruisdragers gevraagd. "Man, vrouw, gelovig of niet gelovig, iedereen die zich verbonden voelt met degene die lijdt en solidair wil zijn, is welkom." Kruisdragers kunnen zich aanmelden via passietocht-doetinchem@kpnplanet.nl.