Divertimento wil wervelen in Amphion. Foto: Janneke Roelofs
Divertimento wil wervelen in Amphion. Foto: Janneke Roelofs Foto: Janneke Roelofs

Divertimento viert veertig jarig
bestaan met muzikaal feestje

DOETINCHEM - Divertimento Doetinchem maakt al meer dan 40 jaar muziek. Reden voor een feestelijk concert in Schouwburg Amphion op 31 maart vanaf 14.30 uur. Op het programma een uitbundige symfonie van een Spaanse componist, een opzwepende paso doble en meerdere gepassioneerde tango's, speciaal voor het orkest gearrangeerd.

Divertimento brengt onder de bezielende leiding van Jacinta Molijn een symfonie ten gehore van de negentiende-eeuwse Spanjaard Juan Crisóstomo de Arriaga. Deze talentvolle componist die helaas al jong overleed, wordt ook wel de Spaanse Mozart genoemd. In de energieke paso doble Fiesta Taurina (gearrangeerd door Molijn) verbeeldt het orkest een dans met een stierengevecht.

Divertimento stort zich vervolgens op de Argentijnse tango. Daarvoor werd samenwerking gezocht met een specialist op dit terrein, violist Radboud Post, woonachtig in de omgeving van Doetinchem.
Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium cum laude af in Argentijnse tango. Met Quinteto Arrastre won hij de eerste prijs bij het prestigieuze Doble Ocho Concours, waarbij hij onderscheiden werd door de Argentijnse staat. En als primarius was hij vele jaren verbonden aan Gran Orchestra Típica OTRA, waarmee hij vorig jaar zijn eerste Latin Grammy nominatie op zijn conto kon schrijven. Momenteel speelt Post in diverse tango-ensembles en geeft hij solorecitals in binnen- en buitenland. Ook is hij medeoprichter van de Tango Academy International. "Daarmee willen we de Argentijnse tango wereldwijd verder verspreiden, onder meer door concerten, workshops en masterclasses", vertelt de violist. Daarbij moesten zij wel uit hun comfortzone komen, zegt voorzitter Noortje van den Ingh. "Het valt niet mee om tango's goed te spelen, want die vergen een totaal andere techniek dan klassieke stukken. In het begin was het echt wennen, maar nu kunnen we iets neerzetten. Dit wordt een wervelend concert, anders dan anders."

Van de bekende tangocomponist Astor Piazzolla staat Oblivión op het programma. Hij schreef dit werk voor bandoneón en klein ensemble, maar er bestaan tal van bewerkingen. In deze bewerking van Wim Warman hebben de strijkers van Divertimento maar heel af en toe de strijkstok nodig. Van de hand van Warman speelt Divertimento ook een tango in Piazzolla-stijl. Ook klinkt de bekende tango Por una cabeza, die in heel wat films gebruikt is, onder meer in Scent of a woman en Schindler's list.


divertimentodoetinchem.nl