Huiskamer-ontmoeting in Zelhem

ZELHEM - Op donderdagmiddag 9 mei is er in Zelhem een Huiskamer-ontmoeting, georganiseerd door Stichting de Opdracht. Deze zang- en ontmoetingsdienst wordt gehouden bij Annie Wolsink-Luimes aan de Ferdinand Bolstraat 9. Er wordt uit diverse bundels gezongen en er is een overdenking van ds. Jan Bakker uit Goor. Het begint om 14.30 uur en in de pauze is er koffie. Meer informatie bij de familie Zemmelink (0314 - 622 878 of via de website.


www.stichtingdeopdracht.nl


Klootschiettoernooi KV 't Broek Ruurlo

HENGELO/RUURLO – De Ruurlose klootschietvereniging 't Broek organiseert zondag 19 mei voor de tweede maal een klootschiettoernooi op de Varsselring in Hengelo Gld. Op het gladde, brede en technische motorcircuit kunnen de klootschieters namelijk perfect uit de voeten. "Een mooier parcours is niet denkbaar", aldus de Ruurlose klootschietvereniging.

Door Jan Hendriksen

Het bijna vijf kilometer lange Hengelose motorcircuit, waar in het weekeinde van 11 en 12 mei internationale wegracewedstrijden plaatsvinden, zal op zondag 19 mei speciaal voor de klootschieters verkeersluw worden gemaakt. De eerste wedstrijden starten zondag 19 mei om 10.00 uur nabij de Varsselse molen waarna de klassen elkaar snel zullen opvolgen. Naast de deelname in de verschillende mannen-, vrouwen- en gemengde klassen van de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB) kan men ook deelnemen in de vrije mannen-, vrouwen- en gemengde klasse en de speciaal ingestelde 55+ klasse.

Opgave
Een team moet uit tenminste drie personen en mag maximaal uit vijf personen bestaan. In de gemengde klasse bestaat een team uit minimaal één vrouw. En in de vrije klasse mag maximaal één persoon per team lid van de NKB zijn. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per team die men kan voldoen op de wedstrijddag. De mogelijkheid bestaat om materiaal te huren. Het inschrijfgeld bedraagt dan 15 euro per team waarbij men twee ballen en een hark ontvangt. Bij verlies van een kloot zal er een vergoeding in rekening worden gebracht. Opgave is tot en met zondag 5 mei mogelijk via het e-mailadres toernooikvtbroek@gmail.com. Verzamellocatie voor het toernooi is evenals vorig jaar Eetcafé De Veldhoek aan de Varsselseweg in Veldhoek van waaruit men naar de Varsselring vertrekt.


Sravana houdt info-middag voor nieuwe vrijwilligers

DOETINCHEM – Stichting Sravana biedt ondersteuning aan mensen in hun laatste levensfase. Sravana doet dit in het hospice maar ook bij de mensen thuis. Op woensdag 15 mei van 15.00 tot 17.00 uur houdt Sravana een informatiemiddag in het Nieuwe Dijkhuis, Burgemeester van Nispenstraat 19-21 om nieuwe vrijwilligers te werven voor de thuissituatie. Tijdens deze middag vertellen vrijwilligers van Sravana over hun werk en over de wijze waarop zij ondersteuning bieden bij mensen die thuis willen sterven. Ook familieleden zijn aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met Sravana. Belangstellenden zijn van harte welkom; de toegang is gratis. Aanmelden kan via de website: www.sravana.info.

Ans Bolder coördineert de inzet van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg in de thuissituatie. Zij is het eerste aanspreekpunt voor mensen die bij Sravana aankloppen met een hulpvraag voor de thuissituatie. "Meer dan zeventig procent van de Nederlanders wenst thuis te overlijden en dat aantal groeit, ook in Doetinchem", vertelt ze. "Als het einde van het leven en het moment van sterven nadert, is het waardevol om thuis te midden van de eigen familie te zijn. Maar de zorg kan te zwaar worden. Dan is het goed om een beroep te kunnen doen op de geschoolde vrijwilligers van Sravana Thuis", aldus Ans die aangeeft dat om hulp vragen moeilijk kan zijn. "Het is niet gemakkelijk om aan een 'vreemde' een deel van de zorg over te laten en zelf een stukje zorg los te laten. Iedereen wil immers graag zelf de zorg voor de dierbare tot het laatst volhouden. Maar is de stap eenmaal gezet, dan horen we vrijwel altijd: 'we hadden veel eerder hulp moeten vragen'. Onze vrijwilligers, die allemaal een belofte van geheimhouding hebben afgelegd, zijn goed geschoold. Ze mogen lichte verzorgende werkzaamheden verrichten maar mogen geen verpleegkundige handelingen doen." Ans Bolder geeft aan dat steeds vaker een beroep wordt gedaan op Sravana om ondersteuning te bieden in de thuissituatie. "Daarom verwelkomen wij graag meer vrijwilligers. Want met meer vrijwilligers, kunnen wij meer ondersteuning bieden."


Viering vijf jaar AGEM

DOETINCHEM - AGEM bestaat vijf jaar en viert dit met de hele Achterhoek. De aftrap van de feestelijkheden is een jubileumbijeenkomst op 10 mei om 12.30 uur in stadion De Vijverberg.

AGEM werkt aan een energieneutrale Achterhoek en stimuleert en ontwikkelt projecten voor groene energie. Het thema van de jubileumbijeenkomst op 10 mei is 'Energie' in de breedste zin van het woord. Onder andere Siward Zomer (ODE Decentraal), Florian Dirkse (co-founder The Ocean Cleanup) en Hans Martijn Ostendorp (directeur De Graafschap) zullen hun bijdrage leveren. Aanmelden is gewenst. Kijk voor meer informatie en aanmelden op agem.nu/jubileum.