Jong en oud ging van start tijdens de Oudejaars Crossloop in Vorden. Foto: Jan Hendriksen
Jong en oud ging van start tijdens de Oudejaars Crossloop in Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Gezellige en drukke
Oudejaars Crossloop Vorden

VORDEN – Het was zaterdag 28 december prachtig loopweer tijdens de 39ste editie van de Oudejaars Crossloop in Vorden. Het was voor de ruim 770 lopers een echte cross met veel modder en uitdagende routes in het prachtige bosgebied van Het Grote Veld tussen Vorden en Lochem.

Door Wilbert Menkveld en Jan Hendriksen

Traditiegetrouw werd het startsein gegeven met een enorme knal van een carbidbus. Dit gebeurde voor de eerste afstand: de Kidscross van een kilometer. Als eerste kwam Jeremy Eilander uit Apeldoorn in 3.19 minuten over de finish. Bij de meisjes was Samara Nikkels van Hanzesport uit Zutphen de snelste in een tijd van 3.55 minuten.

De 2,5 kilometer leverde een overwinning bij de jongens op voor Tijmen Wisseling van Argo uit Doetinchem in een zeer snelle tijd van 8.46 minuten. Bij de meisjes was Jasmijn Wiltink eveneens van Argo in 12.34 minuten de snelste. Alle ruim negentig deelnemende kinderen kregen bij de finish een dik verdiende medaille, mandarijn en een oliebol met limonade.
Tot de jeugdige deelnemers behoorden ook de Vordense/Barchemse voetballers Wouter (13) en zijn broer Gijs (14) van Ditshuizen (13), hun neefjes Dirk (18) en Joost (14) van Ditshuizen en Stijn Groeneveld (13) uit Vorden. Wouter van Ditshuizen en Stijn Groeneveld spelen beiden met succes bij Betaald Voetbal Organisatie (BVO) De Graafschap in het jeugdteam JO-14. Zij zijn hun voetbalcarrière begonnen bij VV Vorden waar Gijs en Joost van Ditshuizen nog steeds spelen. Dirk van Ditshuizen maakte een overstap naar het Barchemse SVBV.
Dirk eindigde van de 'vier van Ditshuizens' als snelste (19.40 minuten) gevolgd door Wouter (20.05), Gijs (24.53) en Joost (29.41). Stijn Groeneveld kwam in 26.53 minuten over de finish. Het vijftal neemt steevast de laatste jaren deel aan de Oudejaars Crossloop. "Puur voor de gezelligheid en omdat het een 'thuiswedstrijd' is", zo laat het vijftal na afloop collectief weten.

Carbidbus
Geïnspireerd door het enthousiasme van de jonge lopers van de Kidscross begonnen de deelnemers na wederom een knal met de carbidbus aan de vijftien, tien en vijf kilometer. Onderweg werden de lopers nog verrast door het mooie geluid van de midwinterhoornblazers uit Lochem.
Als eerste kwamen de snelste vijf kilometerlopers binnen. Ruben Garritsen uit Keijenborg van atletiekvereniging Agro uit Doetinchem was in 16.35 minuten het snelst. Bij de vrouwen ging Lieke Wijnbergen uit Nijmegen als eerste over de streep in 20.59 minuten.
De tien kilometer bij de mannen werd gedomineerd door Luuk Nusselder van Argo in 34.54 minuten. Madelief Falkmann van Phanos uit Amsterdam werd over deze afstand eerste bij de vrouwen in 42.00 minuten.
De vijftien kilometer werd veroverd door Rick Heutink van Argo in 52.56 minuten. Robert Kornegoor won de Ton ten Have wisselbokaal voor de snelste lopers uit Vorden op de vijftien kilometer. Snelste vrouw was Nicole Vernhout uit Apeldoorn met een tijd van 1.02.26 uur. De snelste vrouw uit Vorden was Anna Otten die daarmee ook de Ton ten Have wisselbeker verdiende.

Aanmoedigingen
Ook de deelnemers die niet als eerste over de streep kwamen, hebben kunnen genieten van hun persoonlijke toptijden, de prachtige omgeving en de talrijke aanmoedigingen. Bij de finish was het wederom erg druk en gezellig door het vele publiek en de leuke muziek van accordeonist Henk Wormeester. De organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagd, sportief evenement, waarvan dit jaar de opbrengst ten goede komt aan het Vordense Zwembad In de Dennen en de hardlopers van Runners Vorden. De totale opbrengst van de Oudejaars Crossloop wordt medio april 2020 bekend gemaakt.

Accommodatie
De Oudejaars Crossloop is mogelijk door het beschikbaar stellen van de accommodatie door Voetbalvereniging Vorden en door de inzet van vele vrijwilligers. "Natuurlijk kunnen wij niet zonder onze sponsoren. Dankzij hun bijdrage kunnen we de Oudejaars Crossloop Vorden organiseren en was het een groot succes", aldus Wilbert Menkveld van de Stichting Oudejaars Crossloop Vorden. De stichting bestaande uit Wilbert Menkveld, Harry Klein Brinke, Diana Jimmink, David Klein, Oscar Bleumink, Kim Bosch en Arjel de Vries wenst iedereen een sportief en gezond 2020 toe en hoopt alle deelnemers, vrijwilligers en sponsors terug te zien op woensdag 30 december 2020 bij de veertigste editie van de Oudejaars Crossloop in Vorden.


www.oudejaarscrossloop.nl

www.uitslagen.nl

V.l.n.r. : Stijn Groeneveld en de vier jongens van 'Ditshuizens'. Foto: Jan Hendriksen