Workshop Brassicaceae in de Gemeente Bronckhorst

Raken met smaken

ACHTERHOEK/BRONCKHORST - Fooddesigner Katja Gruijters verdiepte zich in de opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek in de agro- en foodsector van deze regio. In dit pact werken negen gemeenten samen aan de identiteit en vitaliteit van de regio. Dat zijn Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. In de Gemeente Bronckhorst wordt een workshop Brassicaceae gegeven op 19 januari van 13.15 tot 17.00 uur bij Boerderij De Kruisbrink aan de Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk. Wethouder Evert Blaauw zal de eerste boerenkool aansnijden.

Katja Gruijters ging in gesprek met boeren, telers en producenten en traceerde families van ingrediënten en gewassen. Elke familie koppelde ze aan een gemeente op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden. Zo ontstond de Farm Food Family die nu door de Achterhoek reist in de vorm van gemeentelijke workshops, waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende families en de prachtige producten en ingrediënten van de streek.
Er wordt nauw samengewerkt en afgestemd met professionals uit de agro- en foodsector. Zo zal dit project als opmaat fungeren voor Achterhoek Food, het platform dat de samenwerking versterkt tussen alle partijen die zich bezighouden met het produceren van voedsel in de Achterhoek.

Workshop
Tijdens deze workshop onderzoeken deelnemers middenin het veld onder andere de paarse boerenkool, onderdeel van de familie Brassicaceae, waaronder ook de bloemkool, boerenkool, spruitjes, boerenkoolspruitjes, broccoli, koolrabi, palmkool, romanesco, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitkool en wilde kool vallen. Deze groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook prachtig om gedetailleerd te observeren. Bij iedere variëteit horen andere patronen, texturen én landschappen. Allerlei traditionele toepassingen (van stamppot tot conserveermethodes) en innovatieve technieken (van verven met kool tot fermenteren) komen aan bod.

Programma
Om 13.15 uur is een welkom met koffie, thee en een verrassing, waarna Katja Gruijters een introductie verzorgt en Dick en Jolanda Garritsen van boerderij Kruisbrink een rondleiding geven. Na het verven met restbladeren van de rode kool onder leiding van Katja Gruijters is het pauze. Na het kolen fermenteren onder leiding van een chef kok, een proeverij van de Brassicaceae Oleraceae en een smaakvolle afsluiting met een bijpassend hapje en drankje, is de middag om 17.00 uur ten einde.

Project
Raken met smaken is een project van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek, geïnitieerd en begeleid door Cultuur Oost. Dit pact, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland, streeft naar versterking van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek. Inhoudelijke advisering door Maurits Steverink (Achterhoek Food) en financiële ondersteuning van Leader Achterhoek en het Coöperatiefonds van de Rabobank.

Informatie over de workshop en inschrijven via de website.


www.rakenmetsmaken.nl