Bart Overbeek werd door 'Ridder' René Arendsen van Omroep Gelderland geïnterviewd. Foto: Jan Hendriksen
Bart Overbeek werd door 'Ridder' René Arendsen van Omroep Gelderland geïnterviewd. Foto: Jan Hendriksen

Gelredag te gast in
Heiligenbeeldenmuseum

KRANENBURG – Bij het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg vond zaterdag 4 januari de eerste Gelredag van 2020 van Omroep Gelderland plaats. De Gelredagen zijn een verlengstuk van het televisieprogramma 'Ridders van Gelderland' van de omroep, waarbij de 'Ridders' Bas Steman en René Arendsen in de geschiedenis van Gelderland duiken. Aansluitend op iedere televisie-uitzending op maandag is er een Gelredag op zaterdagochtend ergens in de provincie.

Door Jan Hendriksen

'Ridder' René Arendsen werd zaterdag met open armen ontvangen door de in 1998 opgerichte Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg. Deze heeft als doel het bevorderen van de instandhouding van de monumentale H. Antonius van Paduakerk en de exploitatie hiervan in overeenstemming met de waardigheid en het gewijde karakter van de kerk.
Zo werd zaterdagmorgen onder meer Bart Overbeek, die de pr en marketing voor de stichting verzorgt, door René Arendsen geïnterviewd. Het museum is gevestigd in de Heilige Antonius van Paduakerk. Het monumentale gebouw is ontworpen in 1855, gebouwd in 1856 en volgende jaren en gewijd in 1867. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect P. J. H. Cuypers, bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. De kerk heeft in 2000 een toepasselijke herbestemming gekregen als Heiligenbeeldenmuseum.
Ook in de afgelopen weken presenteerde het Heiligenbeeldenmuseum weer een kerstgroepententoonstelling. De kerstgroepen bestonden dit keer grotendeels uit groepen uit de collectie van Jacob Graansma. Hij werkt samen met Christian Wucherpfennig, een Duitse art-designer en fotograaf uit Kleve. Hij is in het bezit van ruim tweehonderd groepen en objecten. De nadruk van zijn collectie lag op oude groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Topstukken waren onder meer een Napolitaanse groep van rond 1780 en een groep uit Klooster Maria Laach in de zogenaamde Beuroner Stil van rond 1920. Het zijn allemaal oude groepen, waaronder veel handgesneden unikaten, maar ook een collectie oude papieren vouwkrippen. Daarnaast waren een aantal groepen uit de eigen regio opgesteld. Tevens waren er een zestiental prachtige, handgemaakt kerstdoeken van mevrouw Kramer-Kuipers te bewonderen.
Tijdens de kerstgroepententoonstelling was ook de publieke belangstelling voor een optreden van een zangkoor uit het Duitse Elten groot. Dit koor staat onder leiding van Jacob Graansma die voor een groot deel verantwoordelijk was voor het samenstellen van de kerstgroepententoonstelling. Ook voor het Adventsconcert 'Sing Noël' door het Vordense gospelkoor Inspiration bestond een goede belangstelling. "Kortom, we zijn zeer tevreden over het verloop van deze editie. De publieke belangstelling was groot en de reacties van de bezoekers hartverwarmend", zo liet Bart Overbeek aan het slot van de gratis toegankelijke inloop tijdens de Gelredag weten. De kerstgroepen zijn nog tot en met zondag 12 januari te bewonderen in het Heiligenbeeldenmuseum.