Samen oefenen voor de Petite Messe Solennelle van Rossini. Foto: PR
Samen oefenen voor de Petite Messe Solennelle van Rossini. Foto: PR

Rossini door 300 zangers

STEENDEREN/ZUTPHEN - Op zaterdag 8 februari is misschien een lange sliert mensen te zien die van het station in Zutphen naar de Hanzehof lopen. Ruim 300 mensen die de Petite Messe Solennelle van Rossini in Zutphen komen oefenen en uitvoeren. Organisator is Cappella Bronckhorst uit Steenderen, dat hiermee zijn 100-jarig jubileum afsluit. Om 19.30 uur wordt het muziekstuk uitgevoerd voor publiek.

Petite Messe Solennelle is een mis, geschreven door Rossini, die klinkt als een opera. Die 300 mensen hebben de muziek thuis ingestudeerd, en gaan 8 februari de hele dag repeteren om het samen te laten klinken.

Bekende solisten en musici verlenen hun medewerking. De Zutphense sopraan Johannette Zomer, mezzo-sopraan Cécile van de Sant, tenor Marcel Beekman en bas Daniël Hermán Mostert. De vleugels worden bespeeld door Martijn en Stefan Blaak en het harmonium door Dirk Luijmes.

Hans de Wilde leidt het geheel. Voor hem is het de laatste uitvoering met Cappella Bronckhorst, na 17 jaar geeft hij het stokje door aan zijn opvolger.

Het koor wordt gevormd door 300 mensen uit heel Nederland. Mensen die Rossini eerder hebben gezongen, of juist nog nooit. Allemaal mensen met liefde voor de muziek, en zeker voor Rossini. Vaak mensen die zelf in een koor zingen maar niet in zo'n groot koor! En zeker niet in de Buitensociëteit, de prachtige en akoestisch goede zaal van Zutphen. Dus wordt er thuis gestudeerd, achter de piano, met de blokfluit, met oortjes achter de computer of in de trein, alleen of in groepjes.

De uitdaging is om de ingestudeerde partij samen te laten klinken in een nieuw ontstaan koor. Uitdaging voor de zangers, maar zeker ook voor de dirigent. En helemaal met 300 zangers samen.

's Avonds kan het publiek komen luisteren naar deze unieke uitvoering. Niet eerder heeft in het oosten van het land een dergelijk concert plaatsgevonden. Het belooft dan ook zeker een bijzondere ervaring te worden.

Tickets zijn te bestellen bij de Hanzehof voor slechts 12,50 euro.


cappellabronckhorst.nl

www.meezingrossini.nl