Het uitgangspunt van de Buddy Obstacle Run is en blijft: iedereen mag meedoen. Foto: PR
Het uitgangspunt van de Buddy Obstacle Run is en blijft: iedereen mag meedoen. Foto: PR

Eerste Herfsteditie Buddy Obstacle Run Bronckhorst

HUMMELO - Op 4 oktober 2020 vindt in de gemeente Bronckhorst de eerste herfsteditie van de Buddy Obstacle Run plaats. Na (dan) drie zomeredities van de Buddy Obstacle Run in Warnsveld is het volgens de organisatie de hoogste tijd voor een uitdagende herfsteditie.

In een prachtig natuurgebied, met start en finish op het terrein van Camping Jena, zullen 36 uitdagende hindernissen verrijzen. Sommige heel natuurlijk, andere juist heel extreem. Doel is uiteraard om al de hindernissen te overwinnen die je in het parcours tegenkomt. Er is keuze uit een drietal parcoursen: voor de reguliere sporters zijn er parcoursen van 7 en 11 kilometer lang en uniek voor de Buddy Obstacle Run is er voor de gehandicapte of jeugdige sporter ook een parcours van 3,5 kilometer. Er zullen in dit parcours ook hindernissen staan die met een rolstoel te nemen zijn. Want het uitgangspunt van de Buddy Obstacle Run is en blijft: iedereen mag meedoen. Dus (gehandicapte) sporters kunnen zich opgeven via www.buddyrun.nl. De kaartverkoop gaat binnenkort starten.

Traditiegetrouw vragen de organisatoren ook bij deze herfsteditie aandacht voor een zeldzame kinderaandoening. Met dit evenement in Bronckhorst steunen ze het Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF) om onderzoek voor jonge kinderen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (samen IBD genoemd) mogelijk te maken. In Nederland treft deze ernstige darmziekte jaarlijks ongeveer 75 heel jonge kinderen. Hun prognose is veel slechter dan bij oudere kinderen en volwassenen met de ziekte. Omdat hun ziekte lastig is vast te stellen, wordt behandeling vaak laat gestart. En door gebrek aan passende medicatie lopen jonge patiënten bovendien een groter risico op ernstige complicaties, verwijdering van delen van de darm en aanleg van een stoma. Kortom, deze kinderen hebben vaak een veel lagere kwaliteit van leven en dat willen de mensen achter de Buddy Obstacle Run helpen veranderen.
Onder leiding van dr. Tim de Meij wil een onderzoeksteam in het UMC/VUmc veelbelovende markers in de ontlasting en in bloed testen, voor een snellere diagnose. Verder wil dit team de behandelstrategie voor deze groep kwetsbare patiënten verbeteren, omdat de beschikbare medicijnen minder goed werken bij jonge kinderen.

Op zoek naar sponsorteams
Graag zou de organisatie in contact komen met ouders van jonge kinderen met IBD om uitleg te geven over het realiseren van sponsorteams. Door mee te doen met de Buddyrun en op de website een sponsorpagina te maken en te delen kan er namelijk geld ingezameld worden. Alle sponsorbijdragen gaan 100% naar het onderzoek.
Ouders van een kind met IBD die meer informatie willen of willen deelnemen in de organisatie, kunnen contact opnemen met Erik Hofmans via info@battle4kids.nl.

De Buddy Obstacle Run wordt georganiseerd door de Stichting Battle4kids. Het Zeldzame Ziekten Fonds helpt mensen met een zeldzame ziekte. Door onderzoek mogelijk te maken, lotgenotencontactdagen te organiseren en door meer aandacht te vragen voor zeldzame aandoeningen. De meestal jonge patiënten en hun ouders staan namelijk vaak alleen in hun strijd tegen hun veelal ernstige en levensbedreigende ziekte. Jaarlijks overlijden in Nederland circa 14.000 kinderen aan een zeldzame ziekte. De diagnosetijd van zeldzame aandoeningen is met gemiddeld 24 maanden onacceptabel hoog en als de diagnose eindelijk daar is volgt vaak de mededeling dat er geen behandeling mogelijk is.


www.zzf.nl

www.battle4kids.nl