Goede samenwerking is de basis. Foto: gemeente Bronckhorst
Goede samenwerking is de basis. Foto: gemeente Bronckhorst

Samenwerken aan parkmanagement

Bedrijventerreinen zijn het visitekaartje van ondernemend Bronckhorst. Een goed beheer van een bedrijventerrein is een gezamenlijke uitdaging voor eigenaren, huurders en gemeente. Dat vraagt om samenwerking. De meest verstrekkende vorm van samenwerking op een bedrijventerrein is parkmanagement. In Zelhem starten we hier nu met elkaar mee.

Diverse initiatieven
De intensivering van samenwerking op de bedrijventerreinen in Bronckhorst is acht jaar geleden gestart met de invoering van het keurmerk veilig ondernemen (KVO-B). Ondernemers, gemeente, politie en brandweer voeren jaarlijks een schouw uit, bespreken incidenten, nemen maatregelen en onderhouden onderling korte lijntjes. De samenwerking verloopt inmiddels soepel en het keurmerk is eind 2019 opnieuw voor drie jaar verleend. Een resultaat om trots op te zijn.

Daarnaast is twee jaar geleden op het Werkveld in Vorden met de inzet van studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen gewerkt aan verbetering en verduurzaming. Er is bijvoorbeeld een keuzearrangement ontwikkeld voor het groen rond de bedrijfspanden en langs de wegen. Een mooie website werd gelanceerd waarop de bedrijven zich presenteren. Er zijn energiescans uitgevoerd. Er is meer onderling contact tussen ondernemers, ook zakelijk. In een stichting wordt de samenwerking op het Werkveld inmiddels voortgezet.

Vorig jaar is op het industriepark Zelhem een start gemaakt een verkenning voor herverkaveling en herinrichting. Sommige bedrijven hebben ruimte nodig, andere hebben ruimte over en de ontsluiting van het gebied kan beter. Gemeente en provincie ondersteunen het proces. Zo'n opknapbeurt kort veel tijd en inspanning van iedereen, maar is eenmalig. Daarom is het zo mooi dat de Industriekring Zelhem het initiatief heeft genomen om ook voor parkmanagement te kiezen, zodat beheer en onderhoud blijvend meer aandacht krijgen.

Ondernemersfonds en parkmanagement
Parkmanagement Zelhem is inmiddels opgericht en krijgt met de instelling van een reclamebelasting en een ondernemersfonds een stevige financiƫle basis. De meerderheid van de bedrijven heeft hiermee ingestemd. Het GBT int de belasting voor de gemeente en stelt de opbrengst van de belasting volledig beschikbaar voor het parkmanagement. Daarnaast maken gemeente en Parkmanagement Zelhem afspraken over de overdracht van het onderhoud van het openbaar groen. Met overdracht van het bijbehorende gemeentelijke budget.

Parkmanagement Zelhem bouwt nu stap voor stap haar werkzaamheden uit. Naast beheer en onderhoud, kunnen dit zaken zijn als promotie, voorzieningen door lang parkerende vrachtwagens en de bestrijding van de eikenprocessierups. De ondernemers van het bedrijventerrein hebben daarmee in Zelhem zelf de touwtjes in handen en de gemeente werkt er van harte aan mee. Samenwerking is en blijft immers het sleutelwoord.

Wethouder economie
Willem Buunk
#trotsopondernemendbronckhorst