Afvalverwerking in Bronckhorst

Het stuk afgelopen week van de fractievoorzitter van het CDA, de heer Wilco Pelgrom, noopt tot een reactie aangezien hier wel erg gemakkelijk de bal neergelegd wordt bij alleen het huidige college. Alsof er voor die tijd niets gebeurd is wat de huidige situatie bepaalt.

Allereerst: de wens om te komen tot het zogenaamd omgekeerd inzamelen wordt gemeenteraad breed ondersteund, ook door het CDA en was al in gang gezet onder vorige colleges waar het CDA in het bestuur zat. Dat onze inwoners in nog grotere mate hiertoe over willen gaan is werkelijk te prijzen. Hadden wij op zo veel medewerking gerekend? Hebben andere partijen dat al geweten? Nee, we zijn aangenaam verrast dat onze inwoners zo massaal gehoor geven aan de oproep om zelf het restafval naar de ondergrondse containers te brengen. Een pluim dus voor onze inwoners. En natuurlijk gaan we reageren op dit signaal. We zijn verrast ja. Is dat erg? Nee helemaal niet. Het noopt wel tot anders nadenken over hoe we in de toekomst het afval gaan ophalen. En laat helder zijn er zijn in de wereld van de afvalverwerking andere tendensen die de kosten onder druk zetten: de papiermarkt is ingestort doordat China geen papier meer importeert uit Europa en de verwerking van PMD is aanzienlijk duurder geworden.

De houding van het CDA van we gaan ze ter verantwoording roepen is nu in deze situatie precies het verkeerde signaal. Het gaat nu eens niet over wat fout is gegaan maar om het samen nadenken hoe we het anders aan kunnen pakken. Ja, zelfs de deskundigen binnen en buiten de gemeente (w.o. Circulus Berkel) hebben zich schromelijk vergist. Gelukkig maar zeggen we: inwoners volgen hun eigen weg en tonen zich vooruitstrevender dan iedereen, inclusief het CDA, gedacht had.

En de kosten voor onze inwoners gaan dit jaar niet omhoog. De tarieven zijn vastgesteld en zullen wat ons betreft niet veranderen. Wordt het dan volgend jaar duurder? Dat zou kunnen, maar zeker is dat niet, dat hangt namelijk af van de oplossingen die we gaan bedenken in de raad en college, samen met de deskundigen. Daarvoor is het wel nodig dat we onze houding in deze discussie geheel anders doen dan gebruikelijk: samen nadenken over welke oplossingen mogelijk zijn met als doel om het milieu zo veel mogelijk te dienen en de kosten voor onze inwoners zoveel mogelijk beperken. Daar kunt u wat ons betreft van op aan.

Herman van Rooijen
Fractievoorzitter GroenLinks Bronckhorst