Open brief aan B en W: Afvalsoap

In het laatste Contact van 28 januari worden we als inwoners van uw gemeente voorbereid op weer een flinke afvalkostenverhoging in 2021. En dat nog geen maand nadat we ook dit jaar met een flinke kostenverhoging geconfronteerd werden.

Natuurlijk zijn wij als burgers van uw gemeente niet dom en beseffen we maar al te goed dat de kosten van de afvalverwerking nu eenmaal door de vervuiler moeten worden betaald. Wat er bij mij niet in gaat is dat u als gemeentebestuur verrast wordt door het feit dat zoveel burgers hun container hebben ingeleverd. Hoe is dat nu mogelijk?

Met een simpel rekensommetje had u toch kunnen verwachten dat bijna niemand zijn container zou behouden. 110 euro méér vaste lasten en zeg bij gemiddeld 8 ledigingen van de container per jaar, praat je al gauw over meer dan 200 euro per jaar aan kosten. Los van de toch al flink verhoogde afvalstoffenheffing. Ik denk dat een gemiddeld gezin, als ze goed scheiden, maximaal eens per twee weken een 60 liter afvalzak aan zal bieden in de milieustraat. Kosten, ruim 50 euro. Een verschil van 150 euro. Daar wil menig burger wel eens in de twee weken voor langs de milieustaat rijden. Waarom verbaast het u dan zo dat zo weinig mensen hun container houden? Uit uw eigen onderzoek blijkt nota bene dat maar 11% bereid is om 50 euro te betalen voor het behoud van de container en u verhoogt het tarief daarvoor met 110 euro. Hoe kunt u dan verbaast zijn?

En nu lees ik in datzelfde stuk in Contact dat u een onafhankelijk onderzoeksbureau in wil schakelen om te onderzoeken hoe het toch komt dat u er zo naast zat. En dat is waar ik me het allermeest aan stoor. Een duur bureau in de arm nemen om aan te tonen dat u als bestuur er toch echt niets aan kon doen dat u er zover naast zat? Dat het toch echt niet aan uw eigen huiswerk heeft gelegen?

Dus om uw eigen straatje schoon te houden wordt nog eens een flink bedrag uitgetrokken voor dit onderzoek. Dit is ronduit belachelijk en verspilling van gemeenschapsgeld. Accepteer gewoon dat u er naast zat en ga zoeken naar een oplossing die de burger zo weinig mogelijk meer gaat kosten in 2021 en bespaar u die enorme kostenpost van dat dure bureau. Met bovenstaand rekensommetje heeft u de uitkomsten al van dat onderzoek.

Nog een laatste tip: Gebruik dat geld liever voor de aanleg van extra milieustraten of extra ledigingen van die milieustraten, want als er zoveel meer mensen hun container hebben ingeleverd als dat u had verwacht, dan zal dat vast ook meer consequenties hebben voor het aanbod bij de milieustraten dan u had verwacht. En als u daar geen extra geld voor uit wenst te trekken, gebruik het dan straks liever voor de rattenbestrijding want dat zal dan ongetwijfeld nodig zijn.

Gerrit van Bemmel
Hoetinkhof 62, Vorden