Joey den Besten. Foto: Motorradtechniek Geenen
Joey den Besten. Foto: Motorradtechniek Geenen

Comeback I.R.R.C. coureur Joey den Besten

REGIO - Na een afwezigheid van twee jaar keert Joey den Besten dit jaar terug op een racemotor. De tweevoudig International Road Racing Championship (I.R.R.C.)-kampioen van 2014 en 2017 in de Supersport kreeg een unieke kans van de firma Motorradtechniek Geenen uit het Duitse Kempen.

Joey, die jarenlang in de top van het klassement reed in het I.R.R.C.-kampioenschap en daar menige overwinningen en podiumplaatsen behaalde, werd afgelopen winter benaderd door Max Geenen. Geenen had eerst de Duitse coureur Thilo Günter benaderd maar deze liet weten definitief gestopt te zijn. Echter Günter wist nog wel iemand en dat was Joey den Besten. Er kwamen gesprekken die resulteerde in een tweedaagse test op het circuit van Cartegena Spanje.
Joey kreeg in Spanje het goede gevoel weer terug en had plezier in het rijden. Dat ontbrak hem volledig in het jaar dat hij gestopt was door verschillende omstandigheden. Vorig jaar had hij de kans om nog bij zijn oude team, bij het Performance Racing Achterhoek, een comeback te kunnen maken op een nieuwe Yamaha Supersport 600 machine. Deze kans liet hij schieten maar in het najaar zat hij te broeden op een comeback. Hij liet toentertijd weten dat bijna onmogelijk was om weer een volledig seizoen te kunnen racen. Het geluk is nu aan zijn zijde en den Besten komt in 2020 uit in de I.R.R.C. Superbike categorie op een Susuki GRXR 1000.
Na de trainingsdagen in Spanje was het al wel duidelijk dat het Team Motorradtechniek Geenen en den Besten met elkaar verder wilde. Zaterdag 15 februari werd het contract getekend en Kees van Steenis, zijn steun en toeverlaat heeft daarbij ook een belangrijke rol vervuld. Het Motorradtechniek Geenen-team waarvoor Den Besten uitkomt zal aan alle races om het I.R.R.C. kampioenschap deelnemen. Het team wordt mede ondersteund door Suzuki Duitsland en Michelin. Vanuit het team is er geen druk om vooraan te zullen meerijden en dat verwacht Den Besten zelf ook niet. Toch hoopt hij met zijn vaste nummer 65 een paar mooie resultaten te kunnen scoren in 2020.
De eerste wedstrijd van het seizoen is in het weekend van 9 en 10 mei op de Varsselring in Hengelo Gld. Daarna volgen de races in Imatra Finland, Chimay België, Horice Tsjechië en de finalerace worden gereden op 19 en 20 september in Duitsland op het circuit van Frohburg. Goed nieuws voor het I.R.R.C. kampioenschap en de supporters van stratencircuits. Met Thijs Peeters, Joey den Besten als lokale deelnemer en het Performance Racing Achterhoek die met vier rijders aan de start zal verschijnen op de Varsselring, gaat het een leuk feestje worden in Hengelo.