Container soap Bronckhorst

Een schoolvoorbeeld van
kostenbesparing!

Beste Lezer,

Een week voor kerst kregen we van de gemeente Bronckhorst de beloofde brief over de vernieuwde manier van afvalverwerking. Na een paar keer doorlezen begreep ik nog steeds niet wat de bedoeling was. Het taalgebruik was verwarrend en moeilijk. Zelfs met mijn HBO opleiding. Laten we ons maar eerst op de kerst concentreren. In het Contact stond het heel duidelijk. Begin januari werd ik door de thuiszorg gewezen op de zogenaamde zorgcontainer. Dat was perfect voor mij.

8 januari 2020
Omdat ik niet zo thuis ben in de digitale wereld belde ik 8 januari naar de gemeente. Een vriendelijke dame vult voor mij de aanvraag voor een zogenaamde zorgcontainer in. Het kan zijn, dat er nog een tafelgesprek komt. Prima, kunnen ze ook zien, wat voor moeite het mij kost, om de container over een hobbelig gemeentepaadje naar de straat te brengen.

13 januari 2020
Op 13 januari komt er een brief van Circulus Berkel met een sticker voor de restafvalcontainer. Deze moet op de deksel geplakt worden om opgehaald te worden. Ik bel de gemeente om meer te weten te komen. Moet ik de bak nu wel of niet aan de weg zetten. De dame kan me niet verder helpen, omdat de gemeente dit uitbesteed heeft aan Circuus berkel/CB. Ze kan me wel doorverbinden.

Na een behoorlijke wachttijd krijg ik mevrouw I. aan de telefoon. Ik leg de situatie uit. De container moet gewoon aan de weg en wordt na lediging op 20 januari, voorzien van de sticker, opgehaald. Dit is toch dubbel werk, zeg ik. Kan ik deze container niet houden en omvormen tot zorgcontainer. Nee, ik moet eerst een beschikking van de gemeente afwachten, dan krijg ik een nieuwe container en de gemeente meldt dit bij CB en zorgt ook voor de betalingsafhandeling. Ze geeft steeds kortere antwoorden en er klinkt een lichte irritatie in haar stem door. Oké, ik kom tot de conclusie, dat ik in de bureaucratie terecht kom. De grijze container wordt keurig geleegd en opgehaald. De oranje container zou tegelijkertijd opgehaald worden, deze is voor het plastic afval en gebruik ik bijna nooit. Deze laten ze keurig staan. Dan krijg ik op 23 januari bericht van de gemeente, dat ik in aanmerking kom voor een zorgcontainer.

24 januari 2020
De volgende dag bel ik naar de gemeente met de vraag hoe ik aan een zorgbak kom. Die had ik moeten houden, maar ze verbindt mij door naar CB. Mevrouw L. moet overleggen met een collega, want zij weet ook niet hoe dat moet. Er start een stotterend muziekje en een bandje met info. De verbinding wordt automatisch verbroken. Dat is ook handig. Zeker het verkeerde knopje ingedrukt.

Gelukkig belt ze me terug en biedt haar excuus aan. Dan zet ze voor 4 februari de bezorging voor de zorgcontainer in de computer. Alles keurig geregeld. Ik geef nog aan, dat wij de containers of aan de Holtmaet of aan het Weppel moeten zetten, daar het wooncomplex om een speeltuin heen ligt en er alleen een tegelpad is. Ze noteert Holtmaet ter hoogte van nummer 9. De oranje container mag dan ook aan de weg en zal tegelijk opgehaald worden.

12 februari 2020
Op 12 februari rijdt er een ophaalauto over de Holtmaet. Hij stopt kijkt op de container en rijdt door naar de volgende container en rijdt door. Met de scootmobiel ben ik rondgereden, maar kon de auto niet vinden. Gebeld naar CB met mevrouw M. Weer alle gegevens in de computer gezet en weer overleg met collega.

Mijn suggestie om een groot stuk papier op de oranje container te plakken met meenemen s.v.p. voor CB, vond ze een goed idee. Het ophalen was namelijk uitbesteed en daar hadden zij ook geen zicht op. Ik zou teruggebeld worden. Dit gebeurt inderdaad door mevrouw A. Weer wordt alles in de computer gezet en 20 februari komt de grijze container. Over de oranje zou ze mij nog terugbellen.

13 februari 2020
Dat doet ze en de oranje bak mag ook op 20 februari aan de weg gezet worden en zal worden opgehaald.

18 februari 2020
Mevrouw A. belt mij om onze afspraak na te lopen. Ze was door de leidinggevende op de vingers getikt, dat ze geen dubbel afspraak kon maken. Ze weet na een kort vraaggesprekje weer hoe de vork in de steel zit en gaat het terugkoppelen.

20 februari wordt de oranje container opgehaald. Ik loop met de rollator snel naar de auto om de grijze bak mee te nemen. Nee, dat kan niet mevrouwtje, ik ben van de ophaaldienst en de bezorgdienst is een andere afdeling. Mijn collega zal straks wel komen. Ik mag dan op leeftijd zijn, maar de neerbuigende toon vind ik niet zo prettig. Och je moet plezier in je werk houden, zegt hij. De collega komt niet dus.

21 februari 2020
De volgende dag maar weer eens bellen. Wachttijd, muziekje, infobandje..... ja, met mevrouw B. Ik vraag of ik mevrouw A. kan spreken, want die is op de hoogte van de situatie. Nee, dat is niet mogelijk. Ze leest het hele verhaal in de computer en vindt het een lang verhaal. Ja, zeg ik, een gebed zonder einde. Dat was tegen het zere been, want ze deden allemaal hun best. Ik moest wel op mijn woorden passen. Maar ze kon me helpen en een 140 literbak inplannen voor 25 februari. De vermanende toon, waar ze mee praat staat me tegen, maar ik reageer niet. Ik ben geen klein kind meer. Ze zet het in de computer en leest de afspraak voor. Prima.

21 februari 2020
's Middags krijg ik telefoon van de heer R. Zijn collega heeft een fout gemaakt. De bezorging van de zorgcontainer wordt niet 25 februari, maar 27 februari. Ik ben benieuwd!

Ik wacht deze dag nog af en is de container er dan nog niet, dan breng ik het zelf met de scootmobiel wel weg. De wegbrengpunten zijn de laatste tijd mutje vol en er staat veel naast. Duidelijk niet nagedacht over de capaciteit. Je wordt er zo moe van... en dan is men verbaasd, dat het zoveel geld kost. Mijn ervaring is, dat veranderingen altijd geld kosten. Einde container soap.

Mevrouw W.E.M.Gerritsen
Biesterveld 50, Vorden