PCOB bijgepraat over Artsen zonder Grenzen

VORDEN - De leden van de PCOB Vorden e.o. hebben op de jaarvergadering uitgebreid kennis kunnen nemen van de werkzaamheden van Artsen zonder Grenzen. Na het formele deel van de vergadering werd de bijeenkomst verder ingevuld door Wouter van Empelen, hoofd van de missie en trainer bij deze organisatie. Een spontane collecte na afloop van zijn lezing bracht nog eens 114 euro op voor de organisatie die zulk nuttig werk verricht.

Voorzitter Chrisje Tuitert-Gotink heette de aanwezigen welkom. In het bijzonder mevrouw Verwaal uit Ruurlo, die voor het eerst als nieuw lid aanwezig was. Mevrouw Heleen Stolk-Verkerk uit Ruurlo nam met instemming van de leden als nieuw bestuurslid zitting achter de bestuurstafel. De voorzitter wijdde vervolgens de meditatie aan Aswoensdag, het begin van de 40-daagse vastentijd voor Pasen. Meegedeeld werd de toetreding van twee nieuwe leden, het echtpaar Groenewegen uit Lochem, alsmede acht nieuwe leden van de IJsselsenioren. Ook was er het overlijdensbericht van mevrouw Riek Sonneveld-Brummelman uit Vorden. Het jaarverslag van de secretaris Egbert Markerink meldde dat er eind vorig jaar 163 leden waren. Verder was er aandacht voor de lange wachttijd bij het verkrijgen van een nieuw rijbewijs en voor de actieve programma-commissie die de maandelijkse bijeenkomsten invulling geeft. Penningmeester Henk Reerink kon een voordelig saldo van bijna 600 euro melden. Zijn keurig en duidelijk financieel overzicht kreeg lof en goedkeuring van de kascommissie.

Noodhulp
Hierna was het woord aan Wouter van Empelen. Hij vertelde dat de organisatie Artsen zonder Grenzen, in 1984 opgericht in Nederland, vooral noodhulp verleent onder het motto neutraal, onpartijdig en onafhankelijk, dit in tegenstelling tot het Rode Kruis. In Angola (Afrika) is destijds noodhulp verleend. Maar er zijn nog al van probleemgebieden, zoals Zuid-Soedan en Syriƫ.
In oorlogsgebieden wordt veel psychologische hulp verleend. Belangrijk is ook de watervoorziening in vluchtelingenkampen, maar het is bijna onmogelijk aan alle hulpvragen tegemoet te komen. De uitzendingen kunnen ook gevaarlijk zijn: soms worden er medewerkers vermoord. Desondanks worden er goede gesprekken gehouden met bijv. de Taliban en IS. Vorig jaar kon deze hulporganisatie 280 miljoen euro besteden. De meeste gelden komen van particulieren. De voorzitter bedankte Wouter van Empelen voor zijn bevlogen verhaal.