Welk bekend Vordens gebouw is dit en wat is het bouwjaar? Foto: Collectie Albers, Foto van jhr. van Haeften
Welk bekend Vordens gebouw is dit en wat is het bouwjaar? Foto: Collectie Albers, Foto van jhr. van Haeften

Ook Vorden gaat 'quizzen'

VORDEN - Ronkende computers, tablets en telefoons die overuren maken. Rennende en fietsende mensen kriskras door elkaar om maar de juiste antwoorden te vinden voor hun opdracht. Het zou zaterdagavond 18 april zomaar een beeld kunnen zijn in menig huiskamer of clubhuis en in het centrum van Vorden. Want dan vindt namelijk tijdens de Oranjeavond van Oranjevereniging Vorden de eerste editie van de Vordense Dorpsquizz plaats. Een 'quiz' die uitdagend, verrassend maar vooral gezellig wordt, volgens de organisatoren van Oranjevereniging Vorden.

Door Jan Hendriksen

In menig dorp worden dergelijke plaatselijke quizzen georganiseerd. In Brabant wordt het al enkele jaren gedaan en in de regio gingen onder meer Barchem, Gelselaar, Zelhem, Laren, Harfsen, Bathmen en Holten Vorden al voor. Ook Ruurlo begint eraan: daar wordt door de jubilerende Oranjevereniging (75 jaar) op vrijdag 3 april de eerste Dorpskwis gehouden.
De Vordense Dorpsquizz is een avondvullende quiz waaraan de deelnemers in teamverband kunnen meedoen. Een team bestaat uit minimaal vijf personen en kent geen maximum aantal leden. Jong en oud kunnen deelnemen. "Sterker nog, het is erg verstandig om ervoor te zorgen dat in een team alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn. Alleen op die manier is er een kans dat een groot deel van de in de totaal honderd vragen en opdrachten beantwoord en uitgevoerd wordt", zegt secretaris Jacqueline Tomey van Oranjevereniging Vorden namens de organisatie.

De teams mogen worden samengesteld uit vrienden, familie, collega's, sportverenigingen, buurtverenigingen en/of andere clubs, dat mag iedereen zelf weten. Hoe groter het team hoe meer kans op het volbrengen van het hele programma. Ook kiest elk team zelf een locatie van waaruit gespeeld gaat worden. Dit kan bij iemand thuis zijn, in een café, bij een vereniging of clubhuis. Het maakt niet uit waar, als het maar in Vorden is. Het liefst in de bebouwde kom, omdat verschillende 'doe-opdrachten' zich in het centrum van Vorden zullen afspelen.

De Vordense Dorpsquizz is niet hetzelfde als een pubquiz. Een wezenlijk verschil is dat een pubquiz op één locatie wordt gespeeld terwijl de Vordense Dorpsquizz kriskras door Vorden wordt gespeeld. "Een ander belangrijk verschil is dat er naast allerlei vragen ook verschillende zoek- en doe-opdrachten zijn. En wellicht nog wel het belangrijkste verschil is dat alle hulpmiddelen zijn toegestaan. Boeken, websites en andere digitale media kunnen gebruikt worden bij het beantwoorden van de vragen. Ook mogen er hulplijnen uitgezet worden bij mensen die niet meedoen", legt Jacqueline Tomey verder uit.

Quizmap
Bij de start van de Vordense Dorpsquizz ontvangen de teams zaterdagavond 18 april om 18.30 uur een quizmap in het Kulturhus van Vorden. Voorafgaand vindt er om 17.30 uur een inloop plaats en wordt om 18.00 uur uitleg gegeven over de quiz. De teamcaptain neemt vervolgens de quizmap mee naar de zelfgekozen uitvalsbasis. Het is belangrijk dat deze strategisch gekozen wordt, want voor het vinden van antwoorden is er veel toegestaan. Jacqueline Tomey: "Je mag googelen, je mag boeken nazien, je mag iedereen bellen die je kent en je mag op locatie gaan kijken. Dat wat binnen de regels van ons wetboek valt is toegestaan.."

Ingewikkeld
De quizzmap, samengesteld door de Dorpsquizz-commissie bestaande uit Kay van Daatselaar en Bram Bruinsma, bevat een groot aantal erg uiteenlopende vragen en opdrachten. "Je kunt het zo gek niet bedenken. Er komen ingewikkelde hersenkrakers voorbij, kennisvragen met veelal een Vordens tintje en vragen waarvoor je op locatie moet gaan kijken. Maar er zitten ook ludieke opdrachten in. Zo moeten de teams bijvoorbeeld onderling gaan kwartetten", aldus Jacqueline Tomey. Niet eenvoudig als iedereen zich op een andere locatie bevindt. Ook zijn er opdrachten die voor sommige deelnemers misschien wel net iets over het randje gaan. Jacqueline Tomey: "Natuurlijk is er altijd de keuze om een opdracht niet uit te voeren en deze punten te laten liggen. Een lastige afweging als je meespeelt voor de winst, want wat doen de andere teams?"

Prijsuitreiking
Aan het einde van de avond moet het klaar zijn. Om 23 uur dient de ingevulde quizmap in het Kulturhus ingeleverd te worden. En dan begint het grote wachten op de uitslag. Tijdens Koningsdag, op maandag 27 april vindt 's middags de prijsuitreiking plaats in de feesttent. Wie zijn de grootste slimmeriken van Vorden? En wie gaan er af als een gieter? Dat is de grote vraag die de organisatoren stellen. Oranjevereniging Vorden hoopt op een succesvolle eerste editie van de Vordense Dorpsquizz. Maar vooral op een gezellige avond waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Opgave
De deelnamekosten bedragen 25 euro per team en het meeste daarvan gaat in de prijzenpot. Aanmelden voor deelname kan tot 10 april via het e-mailadres info@oranjeverenigingvorden.nl. Zie voor meer informatie de website van de Oranjevereniging Vorden. De vereniging is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die op deze avond en Koningsdag willen meehelpen. Ook hiervoor kan men zich aanmelden via het bovengenoemde e-mailadres.


oranjeverenigingvorden.nl

Een van de vragen van de Vordense Dorpsquizz zou kunnen zijn: Welk bekend Vordens gebouw is dit en wat is het bouwjaar? Foto: PR