Wilbert Grotenhuys (l) overhandigt Fons Rouwhorst het eerste exemplaar van het album 'Vriendelijk Vorden'. Foto: Jan Hendriksen
Wilbert Grotenhuys (l) overhandigt Fons Rouwhorst het eerste exemplaar van het album 'Vriendelijk Vorden'. Foto: Jan Hendriksen

'Vriendelijk Vorden' schrijft geschiedenis

Historisch verzamel- album van Albert Heijn Grotenhuys enthousiast ontvangen

Door Jan Hendriksen

VORDEN - "Wat een super aardig idee. Hierdoor leer ik de geschiedenis van Vorden nog veel beter kennen. Een prachtig naslagwerk dat een prominente plek in de boekenkast krijgt." Zomaar een van de vele enthousiaste reacties die konden worden opgetekend nadat tal van bezoekers van supermarkt Albert Heijn zaterdagmorgen bij Wilbert en Yvonne Grotenhuys of een van de bestuursleden van Oud Vorden hun tegoedbon hadden ingeruild voor het verzamelalbum 'Vriendelijk Vorden'.

Niet nadat eerst Vordenaar Fons Rouwhorst uit handen van Wilbert en Yvonne Grotenhuys officieel het eerste exemplaar van het verzamelalbum in ontvangst had genomen. "Jij hebt met de 'Ode aan Vorden' drie jaar geleden en recent met de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg' laten zien hoe mooi en uniek Vorden met zijn kerkdorp(en) en buurtschappen is. En met dit verzamelalbum willen we daar een vervolg aangeven."

Voor het verzamelalbum dat met 301 plaatjes compleet moet worden gemaakt heeft Albert Heijn Grotenhuys zijn krachten gebundeld met de Oudheidkundige vereniging Oud Vorden. Het bood de oudheidkundige vereniging de mogelijkheid om op een leuke manier de historie van Vorden, Wichmond, Vierakker, Kranenburg en de buurtschappen onder de aandacht te brengen.

"En bovendien willen we hiermee graag onze lokale betrokkenheid benadrukken. We genieten er iedere dag van om de mensen in onze winkel te mogen ontvangen in het centrum van ons prachtige dorp. Als samenwerkende partner van Oud Vorden zijn we trots op het werk van alle betrokken vrijwilligers van de vereniging. Door de jaren heen hebben zij een prachtige collectie opgebouwd van onze historische dorpsomgeving. Drie jaar geleden waren de Vordense 'Nostalgische mokken' daar een mooi voorbeeld van", vertelde Wilbert Grotenhuys tijdens de presentatie.

Vordens Volkslied
Het verzamelalbum heeft als titel 'Vriendelijk Vorden' gekregen, verwijzend naar de eerste regel van het Vordens Volkslied: 'Er ligt een vriendelijk dorpje ergens in Gelderland (….), 't oude dorpje Vorden in Gelders Achterhoek'. Dat de leefomgeving in Vorden een interessant verleden heeft zal na het lezen en het vol sparen van het album ongetwijfeld duidelijker worden. "Misschien wandelt, fietst of rijdt men in het vervolg wel met andere ogen door de voormalige gemeente Vorden. Meer bewust van wat er zich allemaal heeft afgespeeld", verwacht bestuurslid Rinus Ilbrink van Oud Vorden.

Onderwerpen
Het verzamelalbum is ingedeeld in dertig hoofdstukken, die variëren van 'Van zwerflandbouw tot bodembemesting' tot 'Achtkastelendorp' en van 'Geloven in Vorden' tot het 'Ontstaan van zuivelcoöperaties en andere industrie'. En natuurlijk ontbreken de verenigingen die voor 1960 zijn opgericht niet in het album. Een prachtig verzamelalbum met voor velen herinneringen van weleer.

Actie
De actie voor het verzamelen van de plaatjes de verzameling van het album is maandag begonnen en zal duren tot en met 10 mei. Bij elke besteding van tien euro bij Albert Heijn Grotenhuys ontvangt de klant een zakje met vier plaatjes met historische afbeeldingen. Om iedereen de kans te geven het boek vol te krijgen zullen er enkele weken ook dubbele zakjes met plaatjes worden uitgereikt. Gezinnen die wegens de krokusvakantie de waardebon bij het Contact voor een album hebben gemist kunnen het boek nog tot en met zondag 8 maart gratis afhalen aan de infobalie van de supermarkt. Ongetwijfeld zal er in de komende periode veel geruild worden en wellicht wordt er aan het eind van de actieperiode ook nog wel een ruilmiddag georganiseerd.

Ode aan Vorden was in 2017 en niet in 2018.
Wil je Wichmond, Vierakker, Kranenburg en de buurtschappen ook noemen?
Ook zullen er weken zijn dat we Dubbele zakjes plaatjes aanbieden bij iedere 10, Dit doen we om IEDEREEN het boek vol te laten krijgen.
Uiteraard is het ook de bedoeling om gezellig met mekaar te ruilen zodat iedereen zijn of haar boek op die manier vol kan krijgen.
De kick off was afgelopen zaterdag in de Krokusweek waarbij veel gezinnen op vakantie waren.
Deze consumenten hebben dus ook de waardebon gemist die in het Vordens contact zat voor een GRATIS plaatjesboek.
In de week van maandag 2 maart tot en met zondag 8 maart kan iedereen die nog geen verzamel map heeft deze Gratis afhalen
Bij onze informatiebalie tegen inlevering van deze waardebon.
Heeft men geen waardebon dan hebben wij deze voor U.
Kom dus snel uw plaatjesboek GRATIS bij Albert Heijn Vorden afhalen.