Vriendinnen namen Mijke den Hartog voor haar tiende verjaardag als verrassing mee naar Arnhem. Foto: Eigen foto
Vriendinnen namen Mijke den Hartog voor haar tiende verjaardag als verrassing mee naar Arnhem. Foto: Eigen foto

'Ik vier één keer in de vier jaar verjaardag'

STEENDEREN – "Dit jaar word ik 40, maar eigenlijk 10", lacht Mijke den Hartog, geboren op schrikkeldag. "Ik vierde ook niet ieder jaar mijn verjaardag, maar elke vier jaar alleen op de 29ste." Door haar beide dochtertjes, nu 5 en 4 jaar en een jongetje van 6 maanden viert zij het wel elk jaar. "De oudste twee begonnen er al over: 'mam je bent jarig!'. Als ik zeg dat ik 10 wordt, snappen ze het niet."

Mijke is 29 februari 1980 geboren in Bleiswijk, groeide op in Pijnacker en woonde met haar vriend Hans Molenaar jaren in Zoetermeer. "Omdat familieleden vijftien jaar geleden verhuisden naar Olburgen kwamen we hier vaak. Vijf jaar geleden kwamen we ook naar de Achterhoek. Na een jaar overbrugging in Olburgen, trokken we in ons huis in Steenderen. Het is hier mooi wonen. Rust en ruimte, we genieten ervan."

In haar jonge jaren werd elk jaar haar verjaardag gevierd. "Dan begrijp je niet dat je eigenlijk niet echt jarig bent. Ik heb er ook geen probleem mee gehad, ik trakteerde gewoon elk jaar in de klas. Maar als het dan de 29ste was, was er altijd wel iets extra's: ik kreeg taart van de bakker, een kaartje voor een pretpark en later een bloemetje van de bloemist. Dat heb ik als heel erg leuk ervaren."
Het invullen van formulieren op de computer is voor Mijke soms wat onhandig. "Zoals bijvoorbeeld bij het invullen van mijn geboortedatum. Scrol ik na het invullen van 29 februari door naar de jaartallen (1980) schiet de datum soms terug naar de 28ste. Ik vind het uiteindelijk wel, maar je moet wel even opletten."

Mijke viert haar verjaardag niet altijd groot, maar kiest voor 'gewoon een gezellig feestje'. Haar vriend Hans besteedt er ieder jaar wel aandacht aan. "Ik vier het elke vier jaar op een andere manier dan andere jaren, maar dit jaar vier ik het thuis met familie en ga ik met vriendinnen één voor één wat afspreken."
"De kinderen hadden op school wat geknutseld. Ze kwamen thuis en gingen meteen naar boven. Ze meldden: 'Mam je mag hier niet kijken…'. Zelfs de jongste had wat op de opvang gemaakt. Het waren mooie verrassingen."

Op de verjaardag zelf stond voor Mijke den Hartog een grote verrassing te wachten. Ze werd 's middags naar Arnhem gebracht. Daar bleek dat haar vriendinnen er allemaal waren voor haar tiende verjaardag. "Zo bijzonder dat ze er waren aangezien ze vanuit Zoetermeer, Purmerend, Zeeland en omgeving Steenderen komen, niet om de hoek. Het was een erg leuke en gezellige dag", geniet Mijke.