Bruidspaar Ida en Nico Keune. Eigen foto
Bruidspaar Ida en Nico Keune. Eigen foto

'Ik heb altijd van die aparte ideeën'

ZELHEM - Nico Keune trouwde zijn Ida op dinsdag 29 februari 1972. "Dat was een bewuste keuze. Ik heb altijd van die aparte ideeën. Mijn verjaardag, 2 juli, is precies het midden van een jaar, evenveel dagen ervoor als erna, behalve dit jaar dus, vanwege schrikkeljaar. Een leuk gegeven."

Nico is geboren en getogen in Vorden. Zijn vader had er een eigen bedrijf, hij was olieboer en handelde in gasflessen. "Ik werkte als vijfjarige jongen al tot laat in de avond in de werkplaats en ik vond het prachtig. Ik heb eigenlijk mijn hele leven gewerkt, maar dat heb ik nooit zo ervaren. Het was en is mijn hobby", vertelt Nico, die op de ambachtsschool in Apeldoorn voor loodgieter leerde en in januari 1967 zijn vrachtwagenrijbewijs haalde.

Toen Nico 21 jaar werd, vond zijn moeder het tijd dat hij op eigen benen ging staan. Hij verhuisde naar een getrouwde vriend. "Zijn vrouw was de zus van Ida, een geluk bij een ongeluk", lacht hij. "Ida was de ideale chauffeursvrouw voor mij. Als Nico en zijn oudere zus Miriam haar vroegen waarom papa er zo weinig was, zei ze: 'De vrachtwagen is nummer één, dan kom ik en daarna jullie pas'. Daar heb ik verschrikkelijk veel geluk mee gehad."

Het echtpaar ging na hun trouwen 48 jaar geleden, in het oudershuis van Ida in Zelhem wonen. Zij zorgde lange tijd voor haar ouders en was 23 jaar penningmeester van de Bosruiters in Keijenborg. "Daarnaast deed zij de boekhouding van het bedrijf", vult Nico trots aan. Hij blikt met veel plezier terug op zijn bedrijf Int. Transport Keune. Jarenlang vertrok hij zondagavond van huis om de week erna zondagochtend terug te keren. "Ik reed elke week naar Napels. Italië is een prachtland. We gaan er nog elk jaar met de camper heen."

Hij is nu 3,5 jaar met pensioen. "Ik zat een halve eeuw op de vrachtwagen. Ik ben een 'mile hunter' en een echte nachtrijder. Lekker rustig, kilometers lang rijden. In december 2019 kreeg ik een verlenging van vijf jaar voor mijn vrachtwagenrijbewijs. Ik ga nu mee met mijn zoon Nico jr. die mijn bedrijf heeft overgenomen. Dan zit ik achter het stuur. Op dinsdag 3 maart 2020 zitten Nico en ik veertig jaar bij de Transport Groep Nederland (TGN)."

Dit jaar vierden Nico en Ida hun 48-jarig huwelijksjubileum met een diner voor twee bij 't Olde Schot in Zelhem. "Meestal vieren we het met een gebakje en een borrel. Toen we twintig jaar getrouwd waren hebben we feest gegeven en ook toen ik vijftig werd." Op de foto van hun huwelijksdag zijn veel reacties binnengekomen. "Vooral over mijn snorretje", lacht Nico. "Mensen kennen mij alleen met baard en krullen."