Op 1 april steekt heel Halle de vlag uit: 75 jaar Vrijheid

HALLE - Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Halle werd bevrijd van bijna vijf lange jaren onderdrukking in de Tweede Wereldoorlog. Halle's Belang gaat dat samen met de dorpsschool Halle op woensdagmorgen 1 april herdenken en vieren. Aanvang 10.00 uur. Om ongeveer 12.00 uur wordt de viering afgesloten.

Canadese militairen, die deel uitmaakten van de geallieerde troepen, trokken in de Achterhoek van dorp naar dorp, om de tijd dat de Duitse bezetter hier de dienst had uitgemaakt stop te zetten en de mensen hun vrijheid terug te geven. Al die jaren waren zij die vrijheid kwijt geweest.
De leerlingen van de dorpsschool spelen een belangrijke rol binnen het herdenken en vieren die eerste april. Het programma dat daarvoor wordt samengesteld begint om 10.00 uur op het schoolplein van de dorpsschool. Daarna is de gezamenlijke optocht naar het oorlogsmonument op de begraafplaats.
Het monument is gewijd aan de zes Britse RAF-piloten, wier bommenwerper in augustus 1940 op de terugweg naar Engeland van een missie boven Duitsland werd neergehaald door Duitse luchtafweer en in Halle brandend neerstortte, waarbij zij om het leven kwamen. Zij vonden in Halle hun laatste rustplaats. Ook zij zijn gevallen voor onze vrijheid. Bij het monument vindt een korte ceremonie plaats, waarbij een Halse ooggetuige van het neerstorten van het vliegtuig, de nu bijna 90-jarige mevrouw Wil de Waard-Veenhuis, aanwezig zal zijn en een krans zal leggen. Zij deed dat in augustus 1940 als tienjarig meisje ook, heimelijk om uit het vizier van de Duitse bezetter te blijven.
Daarna gaat het gezelschap naar Zaal Nijhof waar voor de leerlingen en andere belangstellenden een traktatie zal zijn. Streekgenoten die veel weten over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding zullen daar ook zijn om verhalen te vertellen en vragen te beantwoorden.
In de week voorafgaand aan 1 april wordt in de media nogmaals aandacht besteed aan de viering in Halle. Iedereen is welkom bij deze herdenking en viering. De burgemeester van de gemeente Bronckhorst, mevrouw Marianne Besselink heeft toegezegd ook aanwezig te willen zijn. Steek in ieder geval op 1 april in Halle allemaal de vlag uit.
Historicus Bennie Eenink heeft een website gemaakt over de oorlog in Halle. Via een link (knop op het scherm) op de website van Halles's Belang is deze website te bezoeken.


www.hallesbelang.nl