'Het is een behoorlijke opgave voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor het team'

'Het is een behoorlijke opgave voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor het team'

Vervolg van voorpagina

VORDEN/WICHMOND/KRANENBURG - Jan Brouwer: "Ook maken de kinderen oefeningen op papier. Daarvoor hebben we voor elk kind een pakketje met schriften en werkbladen gemaakt. Dat kon door de ouders worden opgehaald, daarbij rekening houdend met de juiste onderlinge afstand. Ook later zullen er nog nieuwe pakketjes bezorgd worden. De kinderen kijken de volgende dag hun werk op papier na. Hiervoor mailen we hen een antwoordblad. We horen van kinderen en ouders terug dat de digitale schoolomgeving goed werkt. De kinderen weten er hun weg goed te vinden. En de dagelijkse feedback van de juf of meester stimuleert hen. Toch hopen de kinderen elkaar en de juf of meester weer snel op school te zien."

Grote veerkracht
Directeur Frida Meints van basisschool De Garve in Wichmond komt na twee weken tot de conclusie dat er na de bekendmaking van de sluiting van de scholen een grote veerkracht is ontstaan bij de schoolgemeenschap. "Binnen twee dagen hadden we het onderwijs (digitaal) geregeld en op woensdag in die eerste week konden kinderen en ouders al aan de slag. Niet dat alles perfect verloopt, maar iedereen kan wat doen. De school gebruikt al veel digitaal materiaal, dus dat loopt ook gewoon door. Vanaf de eerste dag zijn ook de dyslexie-behandelingen van Berkel IJssel online opgestart, zodat ook deze kinderen in ieder geval verder konden. En vanaf de tweede week kregen onze 'ploeterkinderen', kinderen die meer uitdaging nodig hebben, extra online lessen van de 'ploeterjuf'."

Kinderen die thuis geen computer of tablet hebben zijn ook door De Garve tijdelijk voorzien van een Chromebook. De insteek is het niveau vasthouden en daar waar het kan toch verder uitbouwen. Frida Meints: "Een behoorlijke opgave voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor het team. De eerste maandag had het team al overleg via Teams en konden er afspraken worden gemaakt. Dit vraagt van thuis het nodige, maar ook het team wil hun kinderen zo goed mogelijk helpen. Dat kost veel tijd. Hoewel we lezen, taal en rekenen belangrijk vinden, moet het welzijn van kinderen vooropstaan. Naast leren is er dus ook tijd voor beweging en spel. Ook daar leren kinderen van. Het is een spannende tijd en elk gezin heeft wel te maken met de gevolgen. Dat merken kinderen ook. Dus moet er ook ruimte zijn voor ontspanning en gezelligheid."Deze week vangt De Garve voor het eerst een paar kinderen op school op. "Tot nu toe redden ouders zich zelf, maar nu het langer gaat duren wordt het wel ingewikkeld", aldus Meints.